Nieuwbouw niet bestand tegen klimaatverandering
Projectontwikkelaars en bouwers houden geen rekening met de bodem en ondergrond van huizen en wegen en leggen geen afdoende systemen aan om het water zo nodig te laten afvloeien.
Natte kruipruimtes
Exemplarisch zijn de natte kruipruimtes die onder woningen worden aangelegd, nieuwbouwterreinen vol modder en verzakkingen bij nieuwbouw op slappe grond. De ondermaatse inrichting van nieuwbouwwijken betekenen voor bewoners hoge onderhoudskosten en wateroverlast in de toekomst. Volgens Van de Ven ontberen Nederlandse bouwers aandacht voor de kosten van beheer op de lange termijn. ‘In landen als Duitsland en Engeland is de kwaliteit van nieuwbouwprojecten beter en zijn de prijzen lager. Ontwikkelaars en bouwbedrijven kunnen dus een voorbeeld nemen aan het buitenland.”
Crisis
Volgens Van de Ven moeten we de crisis aangrijpen om de kwaliteit van het product en de klant centraal te stellen. “Nu innoveren en meer klimaatbestendig bouwen. Woningen en nieuwbouwwijken kunnen meer duurzaam, leefbaar en onderhoudsvriendelijk worden ingericht als projectontwikkelaars, bouwers en overheden meer rekening houden met elkaars belangen, ook op de lange termijn. Bij de bouw van woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen moeten zij minimaal 20-30 jaar vooruitdenken. De techniek, de samenleving, de economie en het klimaat zullen in die tijd veranderen; dus is het zaak om nu flexibel en adaptief te bouwen.”
Meer informatie is te vinden op de website van Deltares
Reactie toevoegen