NEN 6050: zeven jaar na invoering zijn dakbranden geblust
Specifieke cijfers zijn er niet, maar Chris van der Meijden, technisch directeur van BDA Groep, en Arno Bron, bouwtechnisch adviseur van VEBIDAK, zien zeker een afname in het aantal dakbranden na invoering van de NEN 6050. Van der Meijden: “Het was niet zo dat er bij een groot deel van de werkzaamheden dakbranden ontstonden, maar een dakbrand heeft grote consequenties, wat kan leiden tot verwoesting van het gebouw en schade aan de omliggende omgeving.”
Ook Simon Zwart, rayonmanager van Triflex (dat systemen levert op basis van vloeibare kunststoffen voor de afdichting en bescherming van gebouwen en constructies), ziet een vermindering van het aantal dakbranden. “Vooral door alle ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe en andere producten, zoals zelfklevende materialen, verlijmde systemen en koud appliceerbare systemen, zoals die van ons.” Van der Meijden bemerkt ook een verandering in het gebruik van bepaalde producten: “Dakdekken is ook wel traditie, men is gewend om dakbedekking aan te brengen met open vuur. Maar dat is niet per se de beste manier. Ik heb veel goede resultaten gezien met bijvoorbeeld koud appliceerbare of zelfklevende producten bij kritische zones van het dak.” Koud appliceerbare producten, zoals die van Triflex, bieden dus logischerwijs uitkomst om brand te voorkomen.
Ontworpen voor de man op het dak
Groot verschil met eerdere richtlijnen en publicaties is volgens Arno Bron dat deze niet voor de man op het dak waren ontworpen. “Vóór de NEN 6050 kon je pas op het dak bedenken of iets veilig was of niet, of dat er eventueel andere materialen nodig waren. Stond je dan bij een detail dat niet helemaal brandveilig in te werken was, en er was al een uitvoeringsvorm gekozen, dan was dat praktisch niet meer te veranderen. Met deze NEN is heel duidelijk verwoord wat de eisen zijn om het risico op brand te beperken, zoals de zone van 75 cm bij opstanden waarin geen open vuur gebruikt mag worden. De voorlopers van de NEN 6050 waren meer denkwijzen en interpretaties. De één handelde ernaar, de ander weer wat minder of legde het anders uit.”
Een omslagpunt
Bron noemt de NEN een omslagpunt. “Ik merk dat het nu normaal is om naar de NEN 6050 te handelen. Twee decennia geleden was de heersende moraal dat risico’s nu eenmaal bij het beroep hoorden. ‘Had je maar geen dakdekker moeten worden,’ zeiden ze dan. Iedereen die op het dak staat, is nu ook verplicht om de cursus C1 ‘Veilig werken op daken’ te volgen.” Simon Zwart bevestigt het beeld dat Bron schetst: “Wat vooral een behoorlijk positieve verandering teweeg heeft gebracht, is de bewustwording van de risico’s en het daarnaar handelen. Veel bedrijven hebben deze norm inmiddels als een bijbehorende eis omarmd en werken niet anders.” Van der Meijden vult dat aan: “Als je de NEN helemaal volgt, dan is de kans op brand nihil.”
Verbeterpunten
Zijn er nog verbeterpunten voor de NEN 6050? Volgens Bron zeker. “Blijf nadenken bij het werken met hogere temperaturen. De grens is nu getrokken bij open vuur of niet, en de definitie van open vuur is zichtbare vlammen of vonken. Maar dat is te simplistisch. Een hoge temperatuur veroorzaakt brand. Dat je geen vlammen of vonken ziet, betekent niet dat er geen risico is op brand. Ook hete lucht kan voor brand zorgen. We werken soms met apparaten die lucht verwarmen tot richting de duizend graden en daar komt geen vlam of vonk aan te pas. Daar moet je nuchter over na blijven denken en dat staat niet in de NEN 6050.”
Meer weten over de koud appliceerbare producten voor dakdetails van Triflex? In de brochure Daken en Dakdetails vind je een overzicht van inspirerende projecten en een beknopte beschrijving van onze producten voor daken en dakdetails. Vraag de brochure aan via www.triflex.nl
Stedebouw & Architectuur, thema Brand/Veiligheid
Dit artikel staat gepubliceerd in de nieuwste editie van Stedebouw & Architectuur, met als thema Brand/Veiligheid. Lees onder meer over Fire Safety Engineering en de nieuwe normen voor brandveiligheid van gebouwen. Download dit nummer in onze bibliotheek, of bestel hem los na via onze klantenservice.

Koud appliceerbare producten van Triflex dragen bij aan brandveiligheid op daken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen