Nederlandse renovatiemarkt stijgt naar 16,7 miljard

woensdag 11 januari 2012
timer 2 min
Het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) becijferde dat de Nederlandse renovatiemarkt van 14,7 miljard euro in 2010 zal stijgen naar 16,7 miljard euro in 2014.

Vooral kleinere marktpartijen zoals klusbedrijven, installateurs en afbouwers profiteren van de aantrekkende renovatie- en onderhoudsmarkt.  Hun opdrachten komen vooral uit de particuliere en (semi-) publieke hoek, te weten woningeigenaren en woningcorporaties.

USP-onderzoek

Onderzoek van het USP onder aannemers B&U, klusbedrijven, installateurs en afbouwers bevestigen de eerdere bevindingen van het EIB. Bijna een derde van de klusbedrijven en afbouwers heeft nooit last gehad van de crisis. Bij installateurs is dat een kwart en bij aannemers ligt dit percentage op slechts 15%. Weinig bedrijven verwachten in de loop van 2012 het niveau van voor de crisis te bereiken. Zij denken dat dit pas na 1 januari 2013 zal gebeuren.

BTW-verlaging

De verwachting is dat 2012 een vergelijkbaar jaar zal worden als 2011. Wel moet er rekening worden gehouden met het feit dat de BTW-regeling eind 2010 werd ingezet en na verlenging op 1 oktober 2011 afliep. Dit effect was groter bij aannemers B&U dan bij klusbedrijven, installateurs en afbouwers. Iets meer dan de helft van de aannemers B&U had te maken met klussen die voor 1 oktober 2011 afgerond moesten zijn. Een even grote groep aannemers B&U had te maken met een teruglopende orderportefeuille. Bij de installateurs en afbouwers lag dit percentage tussen de 25% en 35%. Hieruit blijkt dat deze partijen minder afhankelijk zijn van nieuwbouw en grote onderhouds- en renovatieklussen. Zij hebben veel meer kleine klussen die toch wel uitgevoerd gaan worden.

 Minder pessimistisch

De voortekenen voor 2012 zijn dus minder pessimistisch. De ene marktpartij (aannemers) heeft meer last van sentiment in de bouw en de financiële ontwikkelingen dan de andere marktpartij (klusbedrijven, afbouwers en installateurs). Veel bedrijven hebben in 2011 al maatregelen kunnen treffen als kostenreductie en proactief benaderen van nieuwe en bestaande klanten. 2012 zal een moeizaam jaar worden, maar veel bedrijven zullen die, mits goed geleid, zonder al te veel kleerscheuren doorkomen.

Bron: www.usp-mc.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel