Nederlandse architecten het meest bekend en ervaren met BIM

dinsdag 13 maart 2012
timer 2 min
Het gebruik van BIM door archietcten in Europa is aan het opkomen. Dit is een van de resultaten van de European Architectural Barometer Q4 2011, een elk kwartaal terugkerend onderzoek onder 1.200 architecten in Europa.

AutoCAD heeft een sterke positie op de Europese markt, met het meeste gebruik in UK, Spanje en Italië. In Frankrijk en Nederland wordt AutoCAD eveneens relatief veel gebruikt (resp. 34% en 27%), naast andere succesvolle spelers zoals ArchiCAD en ARKEY. In Duitsland strijden ArchiCAD en Nemetschek om het marktleiderschap; beiden worden door 18% van de architecten gebruikt.

 

Hoewel architecten gemakkelijk de naam van de door hun gebruikte software kunnen noemen, hebben zij moeite om aan te geven of deze software geschikt is voor BIM. In 2009 wist een nog groter deel van de architecten niet of hun CAD software geschikt was voor BIM. Een aanzienlijk deel van de architecten (van 59% in UK tot 93% in Spanje) toen aan dat zij nog nooit van BIM gehoord hadden. Twee jaar geleden was het hoogste bewustzijn en de meeste ervaring met betrekking tot BIM gemeten onder Nederlandse architecten.

 

Meest bekend

In 2011 zijn Nederlandse architecten nog steeds het meest bekend en ervaren met BIM. In de andere landen (behalve Frankrijk) is echter wel een positieve trend te zien, aangezien de bewustwording met en het gebruik van BIM aanzienlijk gestegen is (bijna 5 keer zo hoog in Spanje (van 7% in 2009 naar 34% in 2011), 2,5 keer zo hoog in Italië (van 18% naar 45%) en in Duitsland van 21% naar 36%). In UK heeft tegenwoordig 61% van de architecten wel eens gehoord van BIM, terwijl dit twee jaar geleden nog 41% was.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel