Nederlands’ grootste zelfbouwwijk in Almere

vrijdag 28 oktober 2011
timer 3 min
Almere Poort transformeert tot een volwaardige woon- en werkwijk. Inmiddels bouw(d)en er zo’n 400 huishoudens hun eigen woning, en vrijdag 28 oktober aanstaande wordt gestart met de ontwikkeling van het hart van de wijk: Homeruskwartier Centrum. Dit centrumgebied zal op on-Nederlandse wijze vorm krijgen. Geïnspireerd door de Duitse ‘Baugemeinschaften’, heeft het stadsbestuur van Almere er nadrukkelijk voor gekozen in het centrum alle ruimte te geven aan Bouwgroepen: groepen mensen die, zonder ideologische achtergrond, geheel naar eigen inzicht, samen méér bouwen dan wat individueel mogelijk is.

De architect van ‘Campus Homerus’, één van de initiatieven waarvan vrijdag de eerste paal wordt geslagen, spreekt zelfs van een kostenreductie van 12%.

 

Tübingen

“Onze wijken, en dan vooral de centra, worden vaak gebouwd door institutionele partijen”, zegt Jacqueline Tellinga, gebiedsontwikkelaar bij de gemeente Almere. “Dat resulteert in een voorspelbaar assortiment aan huurders. Dat het ánders kan, bewijzen onze oosterburen. Daar zijn, bijvoorbeeld in Tübingen, kleinschalige bedrijvigheid ontstaan, juist omdat het initiatief bij de burgers en ondernemers zélf is neergelegd. Feitelijk keren we daarmee terug naar een stadsontwikkeling zoals we die vroeger kenden: van onderop, stapsgewijs.”

 

Tübingen vormde – en vormt nog altijd – een lichtend voorbeeld voor de ontwikkeling van Homeruskwartier Centrum. Ook in Almere, in het hart van de ‘staalkaart van opdrachtgeverschap’, kunnen Bouwgroepen aan de slag. Het stedenbouwkundig plan gaat uit van bouwblokken, met ruimte voor gestapelde bouw en bedrijvigheid in de plint. Tellinga: “De gemeente stelt geen onnodige eisen aan branchering. Laat duizend bloemen bloeien. Van de 12.000 m² is ruim 3.000 m² beschikbaar voor detailhandel en horeca. Een deel van deze 3.000 m² bevindt zich rondom een centraal plein, maar ook elders in het gebied mogen winkels komen. Wat wél in het bestemmingsplan is vastgelegd, is dat de activiteiten moeten passen in een woonwijk. ”

 

De eerste initiatieven

Op 27 februari 2010 ging het centrumgebied in de verkoop; de eerste bouwblokken werden toen op de maquette geplaatst. Inmiddels is de eerste Bouwgroep zo ver dat zij kan starten. “Daarmee lopen we voor op bijvoorbeeld Amsterdam”, zegt wethouder Adri Duivesteijn. “Daar is onlangs een groot aantal bouwkavels voor collectieven op de markt gebracht; wij beginnen vrijdag met de uitvoering.”

 

Eerste paal

De Bouwgroep die vrijdag de eerste paal slaat, is ‘Campus Homerus’, een bouwblok dat bestaat uit 25 lofts met een oppervlakte en prijs die elders in de Randstad maar moeilijk te vinden is: van 38 m² tot 61 m², en van € 69.500 tot € 112.000 (VON). “Dit trekt een heel ander publiek”, vervolgt Adri Duivesteijn. “Het zijn vooral studenten en starters; de leeftijd van de Bouwgroepleden varieert van 20 tot 30 jaar. Daarmee ontstaat, eigenlijk als vanzelf, de levendigheid en dynamiek die bij een centrumgebied horen.”


Een ander initiatief is ‘Het Poorthuis’, bedacht door vijf gezinnen die samen – tijdelijk – thuisloze jongeren willen helpen. Duivesteijn: “Als er één initiatief is dat aansluit op de filosofie achter zelfbouw, dan is het ‘Het Poorthuis’. Het gaat om zelfkracht, om zelfbeschikking, om het zélf inhoud geven aan je eigen leven – inclusief je eigen woon- en leefomgeving.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel