Nederlands bedrijf 3D-print onderzeeër
Sleeping Beauty
De onderzeeboten van de Twentse ondernemer Jonker zijn bedoeld voor duikers om zichzelf sneller te kunnen verplaatsen. De 3D-geprinte onderzeeër is een experiment van het bedrijf, onder meer omdat dit goedkoper is dan het gieten van plastic, zo laat Menger van 3D-robotprinting.com weten.
De onderzeeër wordt gebouwd door middel van een robotarm, die constructies tot 8 meter groot kan printen. In dit geval wordt de scheepsromp opgebouwd uit laagjes met glasvezel gevuld polypropyleen van 0,9 millimeter. Het idee is geïnspireerd op de ‘Sleeping Beauty’ onderzeeër, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Britse leger werd ingezet.
Wereldprimeur
Volgens Menger betreft het een wereldprimeur: in China hadden ze voor het eerst een 3D-geprint huis, in Nederland zien we binnenkort een 3D-geprinte brug, maar een onderzeeër is nog nooit gedaan. Of de 3D-geprinte romp van de duikboot de druk onderwater aankan, is nog niet bekend.
De romp is in een kleine vijftig uur geprint en is vandaag officieel opgeleverd. Medio maart/april wordt de onderzeeër getest. Meer informatie leest u op de website van Ortega Submersibles, of bekijk de video hieronder.

Impressie van de 3D-geprinte onderzeeër door Filip Jonker (Ortega Submersibles) en Jasper (3D-Robotprinting).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen