Nederland gevrijwaard van krimp in scholenbouw

donderdag 12 juli 2012
timer 2 min
De scholenbouw in West-Europa valt in 2012 terug tot een bouwproductie van 22,3 miljard euro. Vorig jaar viel voor de aannemers ruim 4 miljard euro meer te verdienen. In tegenstelling tot de rest van West-Europa blijft Nederland dit jaar verschoond van een krimpende scholenmarkt.
Afgelopen jaren leverden de specialisten in West-Europa  flink in en moesten ze bovendien knokken met nieuwkomers die elders geen werk meer vonden.

 

Prijzenslag

Met een reusachtige prijzenslag tot gevolg. In 2009 viel een vijfde van de geldstroom naar de scholenbouw weg. De daling zette in 2010 voort met andermaal een verlies van 11,4 procent. Euroconstruct zet ook 2011 in de boeken als een jaar van krimp (1,2 procent). Om dit jaar te herstellen tot een nauwelijks merkbaar plusje van 0,1 procent. In drie jaar tijd sloeg een derde van de omzet weg. De uitgaven daalden van 1,2 miljard tot vorig jaar nog slechts 841 miljoen euro.

 

Euroconstruct, de Europese koepel van bouwinstituten waaronder het Economisch Instituut voor de Bouw, rekent voor de Nederlandse scholenbouw op een geleidelijke groei naar een omzet van 901 miljoen euro in 2014.

 

West-Europees gezien is 2012 het jaar van de sterkste krimp in de scholenbouw. De uitgaven dalen maar liefst 15,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook 2013 en 2014 beloven neergang, al is het verval lang niet zo groot als dit jaar. Euroconstruct rekent op een voortschrijdende daling van 3,8 procent in 2013 en 1,1 procent in 2014. Daardoor valt over twee jaar in de West-Europese scholenbouw nog 21,2 miljard euro te verdelen.

 

Dankzij de tot grote hoogte gestuwde publiek-private samenwerkingsprojecten stak Groot-Brittannië vorig jaar 13,3 miljard in scholen. Van dat bedrag is in 2014 nog 7,8 miljard over.

 

Duitsland is afgelopen jaren geklommen naar het peil van 2,2 miljard euro maar zakt nu af. De scholenbouw bij de oosterburen is over zijn hoogtepunt heen en duikt komende jaren onder de grens van de 2 miljard. De uitgaven in België schommelen komende jaren rond de 400 miljoen.

 

Meer wseten over scholenbouw? Bestel hier het themanummer Gezond Bouwen, met volop aandacht voor scholenbouw in Nederland.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel