Nederland gaat energieneutraal bouwen

woensdag 5 oktober 2011
timer 2 min
Maar liefst 26 gemeentes staan te trappelen om aan de slag te gaan met energieneutraal bouwen. Van Aalsmeer tot Woerden en van Goes tot Lochem gaven gemeentes gehoor aan de oproep van Lokaal alle lichten op groen om de krachten te bundelen voor energieneutrale renovatie door eigenaar-bewoners.

Lokaal alle lichten op groen deed een oproep die gemeentes uitnodigt om actief partijen bij elkaar te brengen waaronder 20 eigenaar-bewoners. Het is bedoeld om eigenaren  te ondersteunen met het energieneutraal renoveren van hun woning. In sommige gemeentes waren het de actieve bewoners zelf die hun gemeentes aanspoorden tot actie en aanzetten om een plan van aanpak in te dienen.

 

Energiesprong

Lokaal alle lichten op groen is een stimuleringsprogramma van Energiesprong dat tot doel heeft om de lokale condities voor energieneutraal renoveren te verbeteren en ‘alle lichten op groen’ te krijgen. En dat is hard nodig, want wie nu energieambitieus willen renoveren, moet veel zelf uitzoeken.

 

Extra ondersteund

Vijf plannen van aanpak worden extra ondersteund met maximaal €250.000,- om het proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De informatie en ervaring die uit deze projecten komt, zal voor alle plannenmakers toegankelijk zijn en ook openbaar worden. Zodoende zal Lokaal alle lichten op groen het voor steeds meer mensen mogelijk maken om op een structurele manier aan de slag te gaan met het renoveren van hun huis naar energieneutraal.

 

26 gemeentes

De volgende 26 gemeentes hebben een plan ingediend. Dit plan van aanpak omschrijft de totstandkoming van een lokale coalitie, waarin minimaal 20 eigenaar-bewoners zijn vertegenwoordigd plus de partijen die kunnen zorgen voor realisatie en de bevordering van vraag en aanbod: bouwers, installateurs, energieadviseurs, makelaars, banken en de gemeente zelf. Aalsmeer, Amsterdam stadsdeel centrum, Amersfoort, Apeldoorn, Castricum, Den Haag/Delft, Deventer, Eersel/Bergeijk/Bladel/Oorschot/Reusel-de Mierden, Gouda, Goes, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Hardenberg/Ommen/Dalfsen, Hoorn, Houten, Langedijk, Leusden, Lochem, Rheden, Rotterdam, Súdwest Fryslân, Teylingen, Utrecht, Wageningen, Woerden.

 

Meer weten? Stedebouw & Architectuur organiseerde in samenwerking met Energiesprong een expertpanel over energiezuing bouwen. Klik op expertpanel/duurzaam-bouwen.92176.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel