Natuurlijk zonwering door uitkragende terrassen

maandag 10 oktober 2011
timer 2 min
Marco Polo Toren in Hamburg, een winnend prijsvraagontwerp van Stefan Behnisch, heeft  rondom doorlopende balkonnen. De getordeeerde vorm van de opmerkelijke hoogbouw in HafenCity, heeft een zonwerende functie.

De verdraaiing van de verdiepingen ontstond, doordat Behnisch Architekten alle woningen panorama’s wilde bieden in zoveel mogelijk richtingen. Behnisch: “Zo konden we bijvoorbeeld ook voor de noordoost en noordwest georiënteerde woningen zuidelijke façades en balkonnen ontwerpen.”

 

Grondgebonden woning

Op de bovenste verdiepingen geven de vloeiend gevormde terassen de appartementen de kwaliteiten van een grondgebonden woning, aldus Stefan Behnisch: “Het is in feite een interpretatie van de klassieke villa met tuin: klassieke rechthoekige woonruimtes die rondom omzoomd zijn door vrije ruimte, hier in de vorm van terassen en balkonnen.”

 

Optimale energiebesparing

De Marco Polo Toren heeft - wat men bij Behnisch noemt: een ‘holistisch energie-concept’. Stefan Behnisch: “We hebben een energieconcept ontworpen waarbij de gebouwstructuur en de techniek, met inachtneming van de wensen van de opdrachtgever, zo in elkaar grijpen, dat een optimale energiebesparing mogelijk is.”

 

Natuurlijke schaduw

Een van de maatregelen uit dat ‘holistische’ dubo-pakket is het ontbreken van externe zonwering. Stefan Behnisch: “Door de zich naar boven openende vorm van de toren kan een conventionele zonwering achterwege blijven. De uitkragende gebouwdelen zorgen voor een natuurlijke schaduw. Bovendien konden we  zo voor de opdrachtgever de bouwgrond optimaal benutten en een maximale bebouwing realiseren.”  

 

Meer weten over dit opmerkelijke project? Klik op zonwerende-gevelopbouw.2.95334.lynkx

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel