Nationale Manifestatie Wijs Bouwen voor Senioren

dinsdag 26 oktober 2010
timer 3 min
Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) brengt innovatieve partijen op het gebied van wonen, zorgen en bouwen samen.

Woensdag 26 november 2010 vindt de Nationale Manifestatie Wijs Bouwen voor Senioren 2010 plaats op het adres van zorgcentrum Rosendael  in Utrecht. Tijdens dit door het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) georganiseerde evenement krijgen innovatieve partijen op het gebied van wonen, zorgen en bouwen de kans om elkaar te ontmoeten en meer kennis op te doen rondom het thema bouwen van senioren- en  zorghuisvesting. De middag biedt een interessant lezingenprogramma en de Wijs Bouwen Expo met exposanten op het gebied van woon-zorgoplossingen en Healing Environment.

 

Unieke ontmoeting tussen wonen, zorgen en bouwen

Nederland vergrijst. De vraag naar woon-zorgvoorzieningen neemt toe. Nieuwe woon-zorgarrangementen dienen zich aan. De zorgsector krijgt te maken met nieuwe financiële spelregels en zorginstellingen worden verantwoordelijk voor de gebouwexploitatie. Maar niet alleen de zorgsector staat bol van innovaties, ook de bouwsector is onderhevig aan vernieuwing.

De Nationale Manifestatie Wijs Bouwen voor Senioren brengt de zorgsector en de bouwsector bij elkaar. Tijdens dit evenement komen de ontwikkelingen die de bouw van woon-zorgvoorzieningen rechtstreeks raken uitgebreid aan bod. De manifestatie biedt in een dagdeel een overzicht van actuele trends en ontwikkelingen, waar zorgdirecties en bouwpartners niet omheen kunnen.

 

De balans van een succesvol innovatieproject

Op 26 november 2010  worden de resultaten gepresenteerd van het succesvolle innovatieproject Wijs Bouwen voor Senioren, zoals dat in 2010 door het CIB is uitgevoerd. Aan dit innovatieproject is sinds de start in 2008 actief meegedaan door ruim 200 marktpartijen uit de gehele bouwkolom, zoals architectenbureaus, ingenieursbureaus, constructeurs, bouwkostendeskundigen, bouwondernemers, installatiebedrijven en toeleveranciers van domotica. Deze marktpartijen hebben zich in het kader van Wijs Bouwen voor Senioren voorzien van de nodige competenties om zich als een bekwame aanbieder van woon-zorgvoorzieningen te positioneren.

In het kader van het innovatieproject Wijs Bouwen voor Senioren hebben al deze bedrijven meegedaan aan een scala van activiteiten, zoals een positiebepaling, een Focusgroep rondom een concrete bouwopgave, een maatwerkadvies en profileren zij zich als Wijs Bouwer.

Tijdens de nationale manifestatie presenteren de deelnemers van de Focusgroepen uit 2010 de casussen waar zij mee aan de slag zijn gegaan en de oplossingen die daarvoor zijn geformuleerd.

 

Healing Environment: kansen voor zorg en bouw

Naast de presentaties van de Focusgroepen worden er tijdens de Nationale Manifestatie Wijs Bouwen voor Senioren ook een drietal lezingen gegeven rondom het thema Healing Environment. Dr. Cor Wagenaar, Assistant Professor aan de TU Delft, zal de bezoekers een historisch, praktisch en educatief perspectief op het concept Healing Environment

Drs. Petra van der Schaaf zal het door TNO ontwikkelde hulpmiddel OAZIS presenteren. De afkorting OAZIS staat voor Onderzoek Aantrekkelijkheid Zorgomgevingen door middel van de Impact Scan. Met dit instrument kan vastgesteld worden in hoeverre een bestaand zorggebouw, een afdeling of een ontwerp rekening houdt met de positieve impact van diverse omgevingsvariabelen.

Tot slot zal CDA-politicus, bouwkundige en Healthcare expert dr.ir. Antoinette Vietsch haar visie geven op het concept Healing Environment en hoe dit in de praktijk gebracht wordt. Op welke vlakken valt nog winst te behalen voor de zorg en de bouw?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel