MVRDV plan voor Almere Oosterwold: bewoners leggen wijken zelf aan
In het 43 vierkante kilometer grote gebied oostelijk van Almere kunnen 15.000 nieuwe woningen worden gebouwd volgens een participatieve en adaptieve stedenbouw die inzet op een proces met een open einde.
Duurzaamheids doelstellingen
Het grootschalige agrarische polderlandschap aan de oostzijde van Almere biedt ruimte voor individuele en collectieve initiatieven in een groene, landelijke omgeving. Almere Oosterwold zal zich over een langere periode geleidelijk ontwikkelen tot een gedifferentieerd landschap waarin groen en wonen, werken en recreatie samengaan, en zal een zeer lage dichtheid hebben als tegenhanger tot de stedelijke ontwikkeling aan de westkant van de stad. Om bij te dragen aan de duurzaamheids doelstellingen van de stad transformeert 50 procent van het gebied naar stadslandbouw, waarmee voedsel voor de stad geproduceerd wordt en het agrarische karakter behouden blijft.
Droom realiseren
De ontwikkelstrategie is gebaseerd op één belangrijk principe: je hebt ruimte om jouw droom te realiseren, maar je moet dan ook alles zelf regelen. Initiatiefnemers ontwikkelen naast de kavel zelf alle onderdelen die nodig zijn: een stuk van de weg, energie, sanitatie, afvalverwerking, watervoorziening, een deel van het groen en ruimte voor stadslandbouw. Sommige onderdelen worden individueel en andere collectief met de buren georganiseerd. Iedereen is stedenbouwer en zo ontwikkelen de bewoners gezamenlijk het gebied. Voordeel is maximale vrijheid binnen een vastgelegd programma van 18 procent bebouwing, 8 procent verharding, 13 publiek groen, 2 procent water en 59 procent stadslandbouw. Dat laat ruimte voor initiatieven zoals golfbaandorpen, plantages, autarkische villa’s, dorpjes van gelijkgestemden etc.
Wethouder Adri Duivesteijn: “Met de ontwikkeling van Almere Oosterwold doen wij recht aan alles wat de Polder symboliseert. Het toont dat de stad maakbaar is en dat het de mensen – of eindgebruikers – zelf zijn die de stad maken. Daarmee levert Almere Oosterwold een belangrijke bijdrage aan het discours over Making Cities.”
Volgende stap
De ontwikkelstrategie voor Almere Oosterwold is een volgende stap in Almere’s visie om ruimte te bieden aan particulier opdrachtgeverschap. Het stapt af van het model van grootschalige gebiedsontwikkeling, waar van tevoren het eindbeeld vastligt, en introduceert een radicaal nieuw ontwikkelingsmodel binnen de Nederlandse stedenbouwkundige context: de overheid treedt terug en de toekomstige bewoner krijgt meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Hierdoor zal een gedifferentieerd stadsdeel ontstaan met veel ruimte voor experiment en verrassingen
Werkmaatschappij Almere Oosterwold
De plannen voor Oosterwold zijn ontwikkeld door de Werkmaatschappij Almere Oosterwold, in nauwe samenwerking tussen de gemeente Almere, het RVOB en architectenbureau MVRDV. Oplevering is – zoals alles in het plan - open. MVRDV heeft eerder aan de structuurvisie Almere 2030 gewerkt en onlangs is Nieuw Leyden opgeleverd, een stedelijk plan in Leiden met volop ruimte voor particulier opdrachtgeverschap.
IABR
Tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) met thema Making Cities, in het Nederlands Architectuur instituut (NAi) en op de side-locatie in Almere, toont een ‘promo’ de mogelijkheden van de ontwikkelingsstrategie en wordt met een spel waarin iedereen zijn wens alvast kan invullen de ontwikkeling van Oosterwold gesimuleerd.
Meer weten over Almere en burgers in CPO? Bestel hier de stedenspecial Almere van Stedebouw & Architectuur
Reactie toevoegen