Museum of Tomorrow met ribbenkast als dak
Het Museu do Amanhã (Museum of Tomorrow) beslaat een oppervlakte van 5.000 m2 aan expositieruimte, omgeven door een 7.600 m2 groot plein aan Guanabara Bay. Het project maakt onderdeel uit van de revitalisatie van de Porto Maravilha omgeving, gelegen aan de baai.
Reflectie van transformatie
“De stad Rio de Janeiro wordt een voorbeeld voor de wereld over hoe je kwalitatieve openbare ruimte terughaalt door drastische interventies en door het creëren van culturele faciliteiten, zoals het Museum of Tomorrow,” aldus de Spaanse architect Santiago Calatrava. “Deze visie was de leidraad voor het voorstel om een plein buiten het museum te realiseren. Dit plein creëert een samenhangende openbare ruimte die de grondige transformatie van de omgeving reflecteert.”
Vloeiende architectuur
Het gebouw ligt loodrecht op de baai, waardoor het horizontale ontwerp wordt benadrukt. Het bijzondere dak voegt hieraan toe, met een langwerpig dak dat wordt ondersteund door talloze ribben. Deze lopen vloeiend over in het halve-cirkelvormige raam boven de entree. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst die gedurende de dag meebewegen met de zon.
In het museum zijn de volgende faciliteiten gerealiseerd: tijdelijke en permanente expositieruimtes, een auditorium met vierhonderd zitplekken, een educatiecentrum, een café en een winkel. Het interieur bestaat vrijwel geheel uit gebogen muren en plafonds en biedt veel open ruimte om de vele vrijstaande exposities beter tot hun recht te laten komen.
Het plein en de omgeving, inclusief de beplanting, werden ontworpen door Burle Marx Studio.
Blik op de toekomst
De exposities, veel ervan door ontwerper Ralph Appelbaum, richten zich vooral op onderwerpen als klimaatverandering, bevolkingsgroei, biodiversiteit, genetische biologie, bio-ethiek en ontwikkelingen in de wetenschap.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov 2024Voor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Reactie toevoegen