Mortels Megamix van oudsher duurzaam
MegaMix kiest als enige Nederlandse mortelleverancier overtuigend voor het duurzame 2-kamersysteem.
Zand
In 84% van alle silo’s van MegaMix worden bindmiddel en aardvochtig zand in gescheiden compartimenten geleverd. De rest van de markt wordt bediend met het 1-kamersysteem, waarvoor het zand gedroogd moet worden voordat het met het bindmiddel kan worden gemengd. Dat drogen kost veel overbodige energie. Want op de bouwplaats moet voor de verwerking van de mortel juist weer water worden toegevoegd. MegaMix gaf TNO opdracht het verschil in milieubelasting tussen beide systemen te onderzoeken en kwantificeren.
Geen overbodig energieverbruik
Het vergelijkend onderzoek van TNO wijst uit dat de broeikasgasemissie met het 1-kamersysteem gemiddeld ca.
Breed toepasbaar
Vrijwel alle courante mortelsoorten zijn verkrijgbaar in het 2-kamersysteem. Gezien de omvang van de silo’s moet het wel om een bepaald volume gaan. Ook moet er op de bouwlocatie voldoende ruimte zijn om de silo’s te plaatsen en te vervangen. Vanuit het oogpunt van CO2-reductie verdient het 2-kamersysteem zonder meer de voorkeur. Temeer daar de prijzen nagenoeg gelijk liggen.
Megaduurzaam
De productie van cement is bewust buiten het onderzoek gehouden, aangezien alle mortelleveranciers voor eenzelfde toepassing met dezelfde gecertificeerde bindmiddelen werken. Deze bindmiddelen bevatten overigens al wel minder cement dan vroeger. Voor een beperkt aantal toepassingen kan het aandeel cement nog wat verder worden gereduceerd door gebruik van (schelp)kalk. MegaMix zet echter liever in op het breed toepasbare 2-kamersysteem. De milieuwinst die daarmee wordt gerealiseerd is vele malen groter. Voor meer informatie: www.megamix.nl
* Het complete TNO-rapport (TNO-060-UT-2011-01629) is ter inzage beschikbaar bij MegaMix.
Reactie toevoegen