Modulair concept maakt duurzaam en circulair bouwen betaalbaar
BARBIZON is ontwikkeld voor de herontwikkeling van de kavels aan de Barbizonlaan in Capelle aan den IJssel. Met als uitgangspunt een toekomstbestendig, duurzaam én betaalbaar woningbouwproject. Het ontwikkelde bouwconcept is echter bruikbaar en breed inzetbaar voor vele andere locaties en opgaven, zo laat AEMSEN weten.
Ecologisch wooncomplex
De herontwikkeling aan de Barbizonlaan is een groen en modulair wooncomplex, opgebouwd met geprefabriceerde houten modules. De 112 appartementen in 16 verschillende woningtypen variëren in grootte van 45 m2 tot 120 m2. De in de fabriek gebouwde CLT modules zijn stapel- en schakelbaar zonder extra hulpconstructie. Deze droge bouwmethode met biobased materialen en gasloze appartementen levert een attractief ecologisch wooncomplex op.
Naast groen en biodiversiteit speelt ook de sociale interactie tussen de bewoners een centrale rol binnen dit concept. De gezamenlijke groene buitenruimten in de vorm van een groene vallei, zijn via de corridors voor alle bewoners van het complex toegankelijk.
Beeld: AEMSEN
Jasper Jägers: “Door modulair te ontwerpen en te bouwen met geprefabriceerde CLT modules kan de balans tussen stad en natuur terug gebracht worden. Energieneutraal, modulair en circulair bouwen met hout heeft echt de toekomst. Het is lichter dan traditioneel bouwen, het heeft goede isolerende eigenschappen en het levert veel minder stikstofuitstoot op. Het maakt duurzaamheid en circulariteit toegankelijk voor iedereen.”
CO2-neutraal en CLT
Het modulair bouwsysteem levert CO2 neutraal bouwen en een efficiëntere en snellere manier van bouwen dan de huidige standaarden. Er is veel minder bouwmateriaal nodig en de bouw is minder vervuilend. Doordat er met dit bouwsysteem allerlei woontypologieën gemaakt kunnen worden, is het geschikt voor vele doelgroepen. Het maakt duurzame en circulaire gebouwen toegankelijk voor iedereen. Ook is het project opgebouwd uit geprefabriceerde kruislings gelijmde houten (CLT) woonmodules, hierdoo zijn de modules makkelijk aanpasbaar en herbruikbaar.
Beeld: AEMSEN
Natuurinclusief en sociaal
Door modulair te ontwerpen en te bouwen met geprefabriceerde CLT modules kan de balans tussen stad en natuur terug gebracht worden. De symbiose met de natuur wordt verder versterkt door groen en biodiversiteit te integreren in het modulaire systeem van gevels en daken. De groene vallei en de kweekkassen bovenaan de corridors bieden ruimte voor een goede sociale interactie tussen de toekomstige blije en trotse bewoners van het complex.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Reactie toevoegen