Meergeneratiewoning duikt op in Kopenhagen
De architectenbureaus wonnen gezamenlijk de competitie om Future Sølund te ontwerpen. Doel van de zorgwoning is hoog scoren op de gezondheid, veiligheid en gemeenschapsfactoren van de inwonende senioren, maar in het tehuis zullen ouderen ook in contact kunnen komen met andere generaties.
Interactie centraal
Future Sølund gaat de reeds bestaande zorgwoning in de wijk Nørrebro in Kopenhagen vervangen. In het tehuis komen 360 zorgwoningen, 150 jeugdwoningen (waarvan 20 voor jonge mensen met autisme), 20 seniorenwoningen, een dagopvang en diverse faciliteiten als winkels, workshopruimtes, cafés en parkeergelegenheden. Dit tezamen wordt ook wel de House of Generations genoemd en moet volgens de bureaus een ’centraal hub van stedelijke activiteit’ worden.
Het tehuis wordt op natuurlijke wijze geïntegreerd in het landschap, met het Sortedam meer als ’achtertuin’ en de ingang van de wijk Nørrebro als ’voortuin’. Het hart van het project bestaat uit drie grote pleinen, bedoeld als sociale ruimtes voor de inwoners. De grootste van de pleinen, ’Generation’s Square’, moet dé plek voor ontmoeting tussen verschillende generaties worden en zal ook worden gebruikt voor evenementen.
Groen geheel
De dagopvang wordt tezamen met een klein park gerealiseerd aan het meer. De seniorenwoningen bevinden zich op de begane grond en krijgen ieder een privévoortuin, terwijl de jongerenwoningen in een apart gebouw worden gerealiseerd aan de straatkant. Door het hele complex heen wordt veel groen aangebracht, ook bedoeld als hemelwaterafvoer, met hier en daar publiek toegankelijke ruimtes. Op het dak wordt een tuin aangelegd dat tevens gebruikt kan worden voor kleinschalige landbouw.
Alle ruimtes en faciliteiten tezamen moet een plek creëren waar kinderen, jongvolwassenen en ouderen met elkaar kunnen interacteren door middel van bijv. workshops en keukens of simpelweg door elkaar te ontmoeten in één van de openbare ruimtes.
Meergeneratietrend in Nederland
De nieuwe woonvorm waar meerdere generaties samenwonen zien we sinds kort in Nijmegen (Woongemeenschap Eikpunt) en in Deurne, waar drie rijtjeswoningen tot zes meergeneratiewoningen zijn omgebouwd. Hier verscheen een artikel over in de nieuwste editie van Stedebouw & Architectuur.
U leest dit artikel gratis in onze sneak peek van deze editie, waar Bouw & Zorg centraal staat. Het hele nummer downloaden kan in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen