Meer helderheid over relatie beplanting en luchtkwaliteit

maandag 16 april 2012
timer 2 min
Beplanting draagt bij aan verlaging van de achtergrondconcentraties van fijnstof en NO2. In een verkeersintensieve stedelijke omgeving moet de beplanting echter wel voldoen aan specifieke voorwaarden om de luchtkwaliteit niet negatief te beïnvloeden. Branchevereniging VHG is ingenomen met de duidelijkheid die het CROW rapport ‘Beplanting en Luchtkwaliteit’ hierover biedt.

Het openbaar groen biedt vele voordelen voor mens en omgeving. Dit uitgangspunt staat ook voorop in de publicatie van CROW. Over het effect van groen op de luchtkwaliteit liepen de meningen tot voor kort uiteen. Bomen en planten vangen een bepaalde hoeveelheid fijnstof en NO2 af maar belemmeren in bijzondere situaties de luchtdoorstroming. Hierdoor kunnen langs drukke verkeersaders in dicht bebouwde gebieden de concentraties fijnstof boven de Europese normen uitkomen. De CROW publicatie geeft nu uitsluitsel hoe dit precies zit.

 

Verbetering van de leefomgeving

Groen draagt op veel punten bij aan een betere leefomgeving, zo blijkt ook in deze publicatie. Naast de al bekende effecten van groen, blijkt dat grote groengebieden zoals bossen wel degelijk de achtergrondconcentraties aan fijnstof verminderen. Vanwege de beperkte ruimte in de stad bevelen de onderzoekers daarom ook aan grote oppervlaktes bos direct in de omgeving van steden aan. Het directe effect van groen op de fijnstofconcentraties in de bebouwde kom en langs grote verkeersaders is beperkter doordat de emissies hier de opnamecapaciteit door beplanting overstijgen. Maar hier tegenover staan de andere positieve effecten van groen zoals verkoeling, waterberging, gezondheidsbeleving, veiligheid en esthetiek. Branchevereniging VHG pleit daarom te blijven investeren in groen.

 

Vakmanschap en maatwerk

Het ontwerpen, aanleggen en beheer van groen in de stedelijke omgeving is een vak apart. Zeker in intensief gebruikte stedelijke gebieden is sprake van grote fijnstofemissies van verkeer met gezondheidsrisico’s voor de bewoners en bezoekers. Juist in deze situatie kan het groenbedrijf  adviseren welke beplanting maximaal fijnstof opneemt en welke de luchtcirculatie minimaal verstoort. Ook zal hij met het ontwerp hiermee rekening kunnen houden, zoals de afstand tussen de bomen, de hoogte van beplanting en afstand tot de weg. En tot slot voor een effectief beheer zodat de omstandigheden voor langere tijd ook optimaal blijven.

 

www.vhg.org

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel