Meer collectief particulier opdrachtgeverschap in Breda

donderdag 29 september 2011
timer 2 min
Breda  wil meer initiatieven om collectief bouwen mogelijk te maken. De gemeente gaat op zoek naar nieuwe locaties en doet een beroep doet op ontwikkelaars en corporaties. Verder komt er een kavelpaspoort, een nieuwe werkwijze voor het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Sinds 2007 geeft Breda kavels uit aan bewoners die een eigen woning willen bouwen en collectief zijn georganiseerd, het zogenaamde collectief particulier opdrachtgeverschap. In de afgelopen jaren heeft CPO een plaats gekregen in Breda maar is ook duidelijk geworden dat de destijds gekozen werkwijze in een stagnerende woningmarkt om vernieuwing vraagt.

 

Onderzoek mogelijke CPO locaties

De woningmarkt ontwikkelt zich bovendien steeds meer van een aanbodmarkt naar een vraagmarkt. Het college is daarom van mening dat Bouwen In Eigen Beheer, waar Collectief Particulier Opdrachtgeverschap deel van uitmaakt, één van de vliegwielen kan zijn om de woningbouwproductie weer wat op gang te brengen.

 

Zestal locaties

Daarom gaat het voor een zestal locaties, die zich op gemeentegrond bevinden, onderzoeken of CPO mogelijk is. Dit is nodig om te bepalen of CPO binnen het bestemmingsplan en woningbouwprogramma past. Het betreft de locaties Westrik/Saval, Wisselslag, Bouverijen, Heikantsestraat, Eikberg en Lange Weide (Waterdonken).

 

Tot 2014 tweehonderd kavels met CPO

Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven: “De ambitie van het college is om tot 2014 tweehonderd kavels met CPO te realiseren. Het slagen van collectief particulier opdrachtgeverschap staat of valt echter met de initiatiefkracht van particuliere bouwers. Optimale dienstverlening en informatievoorziening vanuit de gemeente is daarom heel belangrijk. Die hebben we verbeterd op dit punt.”

Een contactpersoon is aangesteld en een stappenplan is opgesteld waarmee de woonconsument stap voor stap door het traject van idee naar oplevering van zijn droomwoning wordt meegenomen.

 

Kavelpaspoorten

De voorwaarden waaronder men kan bouwen worden opgenomen in een kavelpaspoort dat via www.breda.nl wordt gepubliceerd zodra er een geschikte bouwlocatie is. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor een kavel waarna zij worden gescreend op onder andere organisatievorm en aantal deelnemers.

 

Een kavelpaspoort bevat de randvoorwaarden waaronder gebouwd kan worden. Elke locatie kent zijn eigen paspoort en kan zelfs verschillende paspoorten hebben. Zo kan het zijn dat een locatie bijvoorbeeld over meer openbare ruimte aan de zuidkant en kleinere kavels aan de noordkant moet beschikken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel