Meer aanbestedingen en opdrachten voor architecten

woensdag 10 oktober 2012
timer 3 min
Het totaal aantal nieuwe aanbestedingen nam in het 3e kwartaal 2012 toe ten opzichte van het voorgaande jaar. Uit cijfers van het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden blijkt dat dit jaar reeds meer procedures (aanbestedingen en prijsvragen) zijn gestart dan in het gehele voorgaande jaar.

De opleving van het aantal aanbestedingen dat het Steunpunt in het eerste en tweede kwartaal 2012 constateerde zet ook in het derde kwartaal onverminderd door. In dit kwartaal werden 46 nieuwe aanbestedingen aangekondigd; 21 traditionele aanbestedingen en 25 geïntegreerde aanbestedingen.

In de eerste drie kwartalen werden meer nieuwe aanbestedingen voor architectuuropdrachten aangekondigd dan in het gehele voorgaande jaar (159 in 2011; 175 tot en met het derde kwartaal 2012). Hoewel het aantal aanbestedingen weer op peil is, is de crisis natuurlijk nog niet bezworen.

Meer prijsvragen

Het Steunpunt registreerde in de eerste drie kwartalen 2012 ook meer prijsvragen (49) dan in heel 2011 (28). Veel ontwerpers willen af van starre aanbestedingsprocedures. Zij willen flexibele, lichtere procedures die ruimte bieden voor creativiteit, emotie en normale gesprekken. Steeds meer aanbesteders sluiten zich bij deze wensen aan. Om al deze partijen behulpzaam te zijn heeft het Steunpunt het nieuwe, digitale KOMPAS light bij Prijsvragen ontwikkeld en afgestemd met de branche. De eerste reacties op de testversie zijn positief.

Het nieuwe, digitale KOMPAS light

Het nieuwe KOMPAS is geschikt voor ideeënprijsvragen (zonder vervolgopdracht) en projectprijsvragen, en kan gebruikt worden onder verschillende ‘aanbestedingsregimes’ (Europees, nationaal of onderhands). Het bevat onder meer een prijsvraagprocedure met lichte voorselectie, die vergelijkbaar is met de bekende Vlaamse Open Oproep. De ‘Nederlandse Open Oproep’ in KOMPAS bevat mogelijkheden voor voorselectie op basis van portfolio, visie of loting. Ook een traditionele prijsvraagprocedure en een prijsvraagprocedure met een zwaardere voorselectie voor omvangrijke, complexe opgaven (vgl. de ‘Franse prijsvraag’) kan worden gemaakt met het nieuwe KOMPAS. De prijsvraagprocedure die u met KOMPAS kunt opstellen is afhankelijk van de soort prijsvraag (ideeënprijsvraag of projectprijsvraag) die u wilt uitschrijven en het aanbestedingsregime dat van toepassing is. Zo stelt KOMPAS voor een simpele ideeënprijsvraag geen procedure beschikbaar met een zware voorselectie.

Nederland online

Veel aanbesteders - met name incidentele aanbestedende diensten - worstelen met de vraag hoe ze een goede aanbestedingsprocedure kunnen opzetten. De aanbestedingspraktijk is weinig transparant, het is lastig om goede voorbeelden te vinden. Daarom ontwikkelde het Steunpunt de online statistiekmodule SESAM.

SESAM is een innovatief digitaal systeem waarmee het Steunpunt haar database met honderden architectuuropdrachten volledig ontsluit. Bijzonder is, dat u ook zelf vragen kunt stellen aan SESAM. Door zoektermen te combineren kan iedereen zelf de gewenste statistieken genereren. Zo kan een schooldirecteur die zijn school wil renoveren straks met een paar drukken op de knop zien welke aanbestedingen voor renovaties van scholen bij hem in de provincie de afgelopen drie jaar gehouden zijn en wat de resultaten daarvan zijn.

SESAM reikt niet alleen de helpende hand aan aanbesteders bij de invulling van voorbeeldig opdrachtgeverschap, maar biedt natuurlijk ook een schat aan informatie voor beleidsmakers, onderzoekers en marktpartijen. SESAM maakt de Nederlandse aanbestedingspraktijk van architectuuropdrachten volledig transparant.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel