Masterplan onthult voor futuristisch kunst- en kantorencomplex
Het masterplan bestaat uit: het Platform for Contemporary Arts, de LZ Park Tower, de Concourse en de Nexus – waarvan de laatste het middelpunt van het plan wordt en tevens de hoogste wolkenkrabber van de regio.
Stedelijk spel
De Nexus springt vooral in het oog door zijn bijzondere vorm, specifiek ontwikkeld om zijdelingse belasting te minimaliseren. Het gebouw is in drie volumes opgedeeld die ieder een andere kant op wijzen. Hierdoor speelt de toren met de omgeving: het onderste gedeelte reageert op een nabijgelegen park, het middelste gedeelte op de stedelijke context en de top is gericht op de stad en de bergen.
Waterval in de stad
Het Platform for Contemporary is een combinatie van openbare ruimte en een theater en biedt een ‘onvergetelijk spektakel’. Het ovaalvormige gebouw is de hoogte in getrokken zodat een publieke ruimte ontstaat, wat een brede waterval aan de voorgevel van het gebouw toelaat. Het water stroomt naar het nabijgelegen park.
Kleine broertje
Ten noorden van het theater staat de LZ Park Tower, een 300 meter hoge kantoortoren bestaande uit twee in elkaar schuivende volumes, soortgelijk aan de Nexus. Dit gebouw dient als tegengewicht voor zijn grotere broer: het bovenste deel richt zich op de Nexus en verbindt zo het gehele complex, terwijl het onderste deel zo gedraaid is dat vanaf de begaande grond zicht biedt op het park.
Verbinding van het complex
De Concourse is een langwerpig gebouw dat de overige gebouwen door middel van een verhoogde brug – zeven meter boven straatniveau – verbindt. In de Concourse bevinden zich een diverse winkels en recreatieve voorzieningen en het gebouw biedt tevens een verbinding naar een winkelcentrum en de weg naar het park.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov 2024Voor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Reactie toevoegen