MASSA ontwerpt multifunctioneel centrum ’t Slag in Feijenoord

vrijdag 2 november 2012
timer 2 min
Op 3 november wordt multifunctioneel centrum ’t Slag in Feijenoord officieel en feestelijk geopend. Dit bijzondere verzamelgebouw is het nieuwe huis voor zeer verschillende zorg- en dienstenaanbieders die samen hun kracht voor de buurt versterken. Het ontwerp, van MASSA Bureau voor architectuur, is gemaakt in opdracht van opdrachtgever Havensteden.

De locatie markeert het begin van de 'Gordel van Smaragd', een grootschalige parkzone door Rotterdam Zuid met een aantal recreatieve en publieke functies. Centraal tussen de wijken Vreewijk, Bloemhof en Hillesluis is nu met ‘t Slag een medisch-, sociaal en cultureel centrum op een parkeergarage toegevoegd.

 

De fragmentarische situatie ter plaatse en het veelvormige programma vragen om één krachtige vorm die de omliggende straatruimten goed vormgeven. Tegen die achtergrond ontwierp MASSA Bureau voor architectuur, voor opdrachtgever Havensteden, een gebouw dat de verschillende programma's in één overtuigende beweging opneemt.  

 

Het gebouw kreeg ronde hoeken die de objectmatige en continue kwaliteit van het gebouw ondersteunen. Ook laat de afronding in het blok de massa wijken aan het kruispunt, net zoals de tegenoverliggende gevel dat doet. Vanuit de lange stadsstraten wordt het kruispunt -zoals ook op andere plekken- door een wijkend profiel en bijzondere hoeken aangegeven.

 

Het openbare deel van het programma - de centrale entree, bibliotheek en brasserie- is op de begane grond langs de Groene Hilledijk gevestigd. Het meer privacygevoelige gezondheidscentrum is op de tweede laag gehuisvest. Daarboven zijn de kinderopvang, BSO en het consultatiebureau te vinden met buitenspeelplaats op het terras. De oplopende gevels van het gebouw bieden extra beschutting op de terrassen zodat dit echte 'buitenkamers' worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel