MAKZ Kalkzandsteen daagt Systabo Turn-Key Bouw uit met bouw kalkzandsteenfabriek

donderdag 31 mei 2012
timer 3 min
Turn-Key bouwer uit Enschede gaat samen met zusterbedrijf Van Hattem en Blankevoort de diepte in.

Systabo bv Turn-Key Bouw uit Enschede is begin mei begonnen aan de bouw van de tweede fase van de MAKZ Kalkzandsteenfabriek in Oosterhout. De uitbreiding van de fabriek bestaat onder meer uit een diepe zwaar uitgevoerde kelder waar steenpersen komen te staan. Zusterbedrijf Van Hattem en Blankevoort staat Systabo terzijde met de bouw van de kelder die 7,5 meter de diepte ingaat. Gary Lawrence, directeur van Systabo: ‘Hoewel het standaard werk lijkt, is dat het zeker niet. We kunnen elke uitdaging aan, zelfs een ‘heftige’ opdracht als deze. Op de locatie tussen de kanalen in Oosterhout, stuit je enkele meters onder het maaiveld al op grondwater. Daar moeten we rekening mee houden, anders gaat de kelder drijven’.

 

De kelder voor de steenpersen was al in fase 1 van de bouw van de MAKZ Kalkzandsteenfabriek ontwikkeld. In fase 2 is de kelder onder het hoofdgebouw echter verdiept en verzwaard. Architect Henk de Reus ‘Bij de bouw van de kelder in 2006 kregen we te maken met een enorme moeilijk te beheersen toevloed van grondwater. Nu de kelder groter en dieper wordt, moeten we nog meer maatregelen nemen.’ Systabo heeft daarom haar VolkerWessels-zuster van Hattem en Blankevoort ingeschakeld, gespecialiseerd in waterbouw. Van Hattem en Blankevoort maakt bij de bouw van de 7,5 meter diepe kelder onder meer gebruik van grondankers voor de verankering van de vloer aan de bodem. Die werkwijze voorkomt ook dat de kelder gaat opdrijven. Daarnaast worden er damwanden geplaatst die het grondwater moeten tegenhouden.

 

Systabo ontving de opdracht tot de bouw voor de 1ste fase van de fabriek van MAKZ Kalkzandsteen in 2006. De eerste fase bestond uit het hoofdgebouw, een ketelhuis en een verpakkingsafdeling. In de tweede fase realiseert Systabo de uitbreiding van het hoofdgebouw,  de verpakkingsafdeling en de bouw van een zagerij nabij de fabriek. In december moet de tweede fase afgerond zijn.

 

Systabo bv Turn-Key Bouw uit Enschede verzorgt de turn-key bouw van bedrijfsgebouwen van 1.000 tot 100.000 vierkante meter. Van distributiecentrum tot productiefaciliteit, van kantoor tot showroom en van megastore tot sporthal of theater. Met ruim 50 medewerkers en onder meer een eigen architectenafdeling ontzorgt Systabo opdrachtgevers in heel Nederland door de integrale verantwoordelijkheid te nemen voor planning, ideevorming, ontwerp, bouw en duurzaam resultaat, desgewenst tot op het hoogste BREEAM-niveau. En zo nodig inclusief financieringsoplossing of meerjarig onderhoud. Wat betreft oplevertermijnen geldt voor het Twentse Systabo het principe ‘afspraak is afspraak’. Systabo heeft een gemiddelde jaaromzet van 25 miljoen euro en is een volledige dochter van Koninklijke Volker Wessels Stevin NV. Voor meer informatie zie http://www.systabo.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel