Maggie’s Centre van OMA in top tien zorggebouwen

woensdag 9 november 2011
timer 2 min
In de top tien van zorggebouwen die Noor Mens voor Stedebouw & Architectuur maakte, staat het door OMA ontworpen Maggie’s Centre , een zorgcentrum voor kankerpatiënten IN Glasgow op de tweede plaats. Groot Kimmendaal van Koen van Velzen, deze week winnaar in de categorie gezondheid van de World Architecture Festival Awards, staat op plek èèn.

Delicate functie

Het centrum, daartoe uitgenodigd door architectuurhistoricus Charles Jencks, is door Rem Koolhaas en bureau partner Ellen van Loon ontworpen met uiterste zorg voor de delicate functie van zorggebouw.

 

Het gebouw is het tegendeel van de spectaculaire bravoure architectuur die sterarchitecten doorgaans gedwongen zijn te bouwen. Open en gesloten ruimtes vloeien in elkaar over en geven dan weer uitzicht op de binnenplaats, dan weer op de omgeving.

 

Nederlandse bodem

Jencks en zijn vrouw Maggie Keswick Jencks namen het initiatief tot het opzetten van zorgcentra voor kankerpatiënten uit frustratie over de kwaliteit van reguliere zorgaccommodaties. Puttend uit het netwerk van sterarchitecten zette Jencks een keten van zorgcentra op. Zorgvuldig ontworpen zorgarchitectuur, zoals Maggies Centre in Glasgow. Recent is onder meer gerealiseerd een Maggies Centre in Nottingham, ontworpen door couturier Sir Paul Smith.

 

De vraag dringt zich op: wanneer opent Jencks op Nederlandse bodem het eerste Maggie’s Centre?

 

Meer weten? Kijk even op de top tien zorggebouwen top-10/recente-zorgbouw.96051.lynkx

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel