Lichtste metaal ooit in Guinness Book of Records
Het baanbrekende metaalsoort ‘microlattice’, dat gemaakt is van fosfor-nikkel en vooral veel lucht, weegt zo weinig dat het moeiteloos op de pluizen van een paardenbloem kan liggen. De foto die dat illustreert, sierde in 2011 diverse kranten en wetenschappelijke tijdschriften.
Microlattice heeft een dichtheid van 0,9 milligram per kubieke centimeter en is opgebouwd uit kleine roostertjes. De wanden van de roosters zijn 80 nanometer dik. Ter vergelijking: dat is 1.000 keer dunner dan een mensenhaar. Tussen de roosters bevindt zich lucht.
Sterk en schokdempend
Niet alleen is het metaal bijzonder licht van gewicht, ook is mcirolattice sterk en schokdempend. Daardoor is het materiaal volgens het Amerikaanse bedrijf geschikt voor onder andere isolatie, vliegtuigvleugels, warmtewisselaars, katalysatoren en helmen voor militairen.
De mogelijkheid om het lichtste metaal ter wereld te produceren, biedt de kans om nog meer soortgelijke metalen te produceren, aldus het bedrijf. "Met hetzelfde proces kunnen we een sterk en bruikbaar materiaal produceren, die ruim onder de luchtdichtheid gemaakt kan worden, maar wel met de dichtheid van aluminium,” vertelt directeur Bill Carter van HRL Materials Laboratory.
Guinness Book of World Records
De ontwikkeling van microlattice levert HRL Laboratories in 2016 een vermelding op in het Guinness Book of World Records. Dat betekent dat het grote publiek nu ook bekend wordt met de toepassingen van het Amerikaanse onderzoeksbedrijf.
Meer informatie: www.hrl.com
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Reactie toevoegen