Licht herstel orderportefeuille bouw

donderdag 2 februari 2012
timer 2 min
De orderportefeuille in de gehele bouw is met twee tiende maand gestegen naar 6,2 maanden. Na de daling van afgelopen maand is er hiermee sprake van een licht herstel. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van januari 2012 van het Economisch Instituut voor de Bouw.

De orderportefeuille in de burgerlijke en utiliteitsbouw is de afgelopen maand met twee tiende maand gestegen naar 6,2 maanden. In de woningbouw steeg de orderportefeuille met een tiende maand, waarmee de dalende trend vanaf mei vorig jaar deze maand niet werd vervolgd.

In de utiliteitsbouw, waar de werkvoorraad al bijna een jaar rond hetzelfde niveau schommelt, steeg de orderportefeuille met twee tiende maand.

Wegenbouw omlaag

Ook in de grond-, water- en wegenbouw is de orderportefeuille toegenomen; met 6,2 maanden is deze een tiende maand hoger dan vorige maand. In de grond- en waterbouw is de werkvoorraad met twee tiende maand gestegen. In de wegenbouw is de orderportefeuille de afgelopen maand echter met een tiende maand gedaald. De daling van de werkvoorraad, die sinds september is ingezet, is hiermee nog niet in zicht.

Gebrek aan orders

Meer dan de helft van de bedrijven ondervindt geen hinder in onderhanden werk. Voor bedrijven die wel hinder ondervinden is gebrek aan orders de belangrijkste oorzaak: bijna vier van de tien bedrijven kampen met een tekort aan opdrachten. Bijna drie van de tien bedrijven verwachten dat hun personeelsbestand de komende tijd zal krimpen. Zes van de tien bedrijven verwachten dat hun productie gelijk blijft; ruim acht van de tien bedrijven verwachten geen verandering in hun afzetprijzen.Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ruim 400 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

(bron: EIB, Bouwend Nederland)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel