Lenteakkoord verdampt miljarden

maandag 27 augustus 2012
timer 3 min
“De Nederlandse Bank (DNB) analyseerde deze week dat door het Lenteakkoord de woningprijzen structureel dalen met maximaal 9 procent. Ofwel: 5 procent meer dan het CPB voorspelde”, constateert Jan van Tuinen, algemeen directeur van Bouwend Nederland.

“De gemiddelde woningwaarde duikelde al van 255.000 (in 2008) naar 217.000 euro nu. Bewoners van zo’n modaal koophuis moeten vanwege het Lenteakkoord dus ook nog rekening houden met een extra klap: minimaal de voorspelde 8.700 (4%), maar mogelijk ruim 19.500 euro (9%).”

Van Tuinen: “We zien nu gebeuren wat we al verwachtten: de huizenmarkt komt tot stilstand en dus de woningbouwsector. Door de prijsdalingen neemt de waarde af en verdampen vele miljarden aan particulier vermogen. Vereniging Eigen Huis constateert dat nu ook. Vele midden- en lagere inkomens dreigen diep ‘onder water’ te komen, terwijl starters de markt niet op mogen vanwege strenge leenregels.”

Schadelijk

“Zo komt er niets van doorstroming op gang en dat betekent een extra klap voor woningbouwers. Het verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw is te groot waardoor nieuwbouw niet meer tot stand komt. Dat is schadelijk voor de economische groei nu en leidt tot schaarste op de wat langere termijn. En dan is de verkleinde bouwsector niet meer in staat de vraag snel aan te kunnen."

Nog meer kwijt

"Nu DNB voorrekent dat de prijsdaling verergert, kun je verwachten dat de bouw nog meer productievolume en dus werkgelegenheid kwijtraakt. De nieuwbouwsector en aanpalende branches worden zo opnieuw keihard getroffen. Ook de Rabobank ziet nu dat er ieder jaar zeventigduizend nieuwe vragers bijkomen en tegelijk dat er maar 45 duizend woningen per jaar gebouwd worden."

"Leenregels maken het moeilijk, terwijl ook het prijsverschil met – opeens veel goedkopere – bestaande woningen een nieuw huis de laatste tijd al onaantrekkelijk maakte. Hoge gemeentelijke grondprijzen zorgen ervoor dat een nieuw huis relatief te duur blijft. Ook is alle nieuwbouw tegenwoordig bijzonder energiezuinig, dus een aantrekkelijke financieringsregeling daarvoor zou goed op z’n plaats zijn.”

Opbouw vertrouwen

“We weten dat de bouw essentieel is voor economische groei en heel Nederland uit de malaise kan halen. Maar de branche kan zich niet meer zelf aan de haren uit deze diepe crisis trekken. Met stimuleringsmaatregelen voor starters, voor nieuwbouw, voor corporaties kan een nieuw kabinet helpen het vertrouwen weer op te bouwen. Dan komt doorstroming en nieuwbouw weer op gang, zodat de woningwaarde van miljoenen kiezers weer overeind krabbelt.”

“En er kan al veel goeds gedaan worden, voor er ook maar een maatregel door de Tweede Kamer is. We roepen gemeenten op om trage procedures af te schaffen en in overleg met buurgemeenten, corporaties en ontwikkelaars ervoor te zorgen dat er gebouwd blijft worden.”

Positieve actie

“Gelukkig zien steeds meer politieke partijen dat economisch herstel er alleen komt met een gezonde bouwsector. Hoog tijd dus voor de tien positieve actiepunten voor groei.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel