Lege subsidiepot warmtepompen funest voor installateurs en industrie
Op 1 september werd bekendgemaakt dat de regeling van AgentschapNL voor zogenoemde lucht/water warmtepompen is overtekend. Voorzitter Marcel Engels van de installateursvereniging wijst erop dat dit funest is voor de ontwikkeling van duurzame energie. "Dit type warmtepompen is bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw. Daar ligt een enorme besparingspotentie. De markt gaat nu weer volledig op slot. Dat valt niet uit te leggen aan de achterban en aan consumenten.' Op de korte termijn pleit UNETO-VNI ervoor de schotten tussen de diverse subsidieregelingen voor duurzame warmte weg te nemen. 'Op die manier blijft de markt in elk geval in beweging. Op de langere termijn hebben wij een consistent en stimulerend overheidsbeleid nodig op het gebied van duurzame energie. Dan kunnen we ons land echt energiezuiniger gaan maken."
Volgens UNETO-VNI is dit niet de eerste keer dat de ontwikkeling van duurzame energieopwekking een flinke tik krijgt. Voorzitter Marcel Engels van de vereniging: "Installateurs investeren al jaren in het opbouwen van kennis en de voorlichting aan consumenten. Zij krijgen nu voor de zoveelste keer de deksel op de neus. Op basis van dit overheidsbeleid wordt het lastig om duurzaam te ondernemen.' Volgens Engels komt de klap ook hard aan bij de industrie. 'Zij zijn erbij gebaat als er flinke aantallen warmtepompen worden weggezet. Dan kan de kostprijs van hun producten omlaag en komt het vliegwiel in beweging. Ook voor de industrie is dit funest."'
Lucht/water warmtepompen zijn volgens UNETO-VNI een veelbelovende techniek die uitermate geschikt is om in de bestaande bouw toe te passen. Dit type warmtepompen haalt de energie uit de buitenlucht en draagt dit over aan een verwarmingssysteem. Engels: "Consumenten kunnen hiermee 25 tot 40% besparen op hun energierekening. Bijkomend voordeel is dat deze warmtepompen in combinatie met de bestaande cv-installatie kunnen functioneren."
Reactie toevoegen