Leegstand als kans voor stedelijke ontwikkeling
Toegevoegde waarde
“Voor lokale bestuurders is het relevant om te weten wat de voordelen van tijdelijk ruimtegebruik zijn, waar de risico’s liggen en welke instrumenten ter beschikking staan om daar strategisch op te sturen,” aldus Drosten in zijn dossier op Grontmij. Hij benadrukt dat tijdelijk ruimtegebruik toegevoegde waarde biedt aan een stad, waaronder:
- een positieve bijdrage aan de vitaliteit en het imago van de stad;
- een broedplaatsfunctie en het ontwikkelen van nieuwe gebruiksconcepten;
- het voorkomen van sloop en/of verloedering, en;
- een positief imago in termen van tolerantie, cultuur, openheid en daarmee een gunstig effect op bijvoorbeeld de toeristische sector (evenementen) en het economisch vestigingsklimaat (start-ups).
Vanwege deze redenen ziet Drosten tijdelijk ruimtegebruik als ontwikkelstrategie en adviseert hij de overheid instrumenten daarvoor te ontwikkelen. “Tijdelijk ruimtegebruik als onderdeel van een doelbewuste ontwikkelstrategie maakt het mogelijk om in een vroeg stadium te anticiperen en sterker te sturen op de aard van het tijdelijk gebruik, afgestemd op de beoogde eindontwikkeling.”
Leegstand, herbestemming en meer
Tijdelijk ruimtegebruik gebeurt steeds vaker. Lees bijvoorbeeld over de herbestemming van Fenixloods II in Rotterdam, een project dat zo succesvol is dat de termijn van het ruimtgebruik zelfs verlengd wordt, in Stedebouw & Architectuur themanummer Renovatie & Herstructurering. En natuurlijk veel meer over herbestemming en tijdelijk ruimtegebruik.
U leest dit nummer door hem te downloaden in onze bibliotheek (gratis voor leden). U kunt de editie ook los kopen, neem daarvoor contact op met onze klantenservice.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec om 07:30 uurIn het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov om 07:30 uurHet is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Demontabele houten clubhuismodules voor sportverenigingen
26 nov om 07:30 uurVoor onderwijsvastgoed is er in de media volop aandacht, maar een ander type maatschappelijk vastgoed komt er…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Reactie toevoegen