Leegstaand kantoorgebouw in Utrecht wordt hotel

maandag 10 september 2012
timer 2 min
In kantorenpark Papendorp in Utrecht maakte Mulderblauw architecten het ontwerp voor de transformatie van een leegstaand kantoorpand tot een Holiday Inn Express hotel. Op 1 september 2012 opende het zijn deuren. Hiermee is het gebouw binnen vijf maanden omgebouwd tot een hotel met lounge, bar, ontbijtruimte, vergaderruimten en 118 kamers. Het project is het vierde hotel dat is opgeleverd in de serie herbestemmingsprojecten van Mulderblauw architecten.

In kantorenpark Papendorp Utrecht, liggend aan het knooppunt van de A2 en A12, transformeerde Mulderblauw architecten in opdracht van Dutch Hotel Partners/TVHG een leegstaand kantoorpand tot hotel. Meerdere verdiepingen van het in 2007 opgeleverde en door architectenbureau Hoogeveen ontworpen pand zijn nooit verhuurd geweest. Het toevoegen van een hotel dat 24 uur per dag in gebruik is, betekent een positieve impuls voor het tot nu toe monofunctionele gebied. Bovendien draagt de transformatie bij aan een oplossing van het actuele probleem van leegstand.

 

Het gebouw bestaat uit twee paviljoens van vijf bouwlagen, die met elkaar zijn verbonden door een glazen brugdeel. In het ontwerp van Mulderblauw architecten zijn de hotelkamers in één paviljoen gepositioneerd. De open kantoorverdiepingen zijn veranderd in verdiepingen met circa 30 hotelkamers, die allemaal uitkijken op de groene omgeving en worden ontsloten door een centrale corridor. De publieke ruimten ontwierpen we in het transparante brugdeel, wat zorgt voor een weids uitzicht op het omliggende park. Doordat het interieur van het brugdeel goed

zichtbaar is vanaf de straat, ontstaat direct contact met de omgeving.

 

Uitgangspunt voor het herbestemmingsproject was het beperken van het aantal ingrepen in het gebouw en het slim omgaan met wat er voorhanden is, om zo tot een kostenefficiënte ontwikkeling te komen. Zo zijn bijvoorbeeld de bestaande inblaasunits, toevoer- en afvoerkanalen hergebruikt. Daarnaast is door het gebruik van prefab badkamers de afwerkingskwaliteit verbeterd en de bouwtijd aanzienlijk verkort.

 

Eerder realiseerde Mulderblauw architecten hotels in bestaande panden in onder andere Amsterdam (Holiday Inn Amsterdam-South en Holiday Inn Express Sloterdijk-Station) en Hoofddorp (Holiday Inn Amsterdam Schiphol Airport). Binnen nu en een jaar staan ook opleveringen van herbestemmingsprojecten in Den Haag, Arnhem en Hoofddorp op de planning.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel