Leegloop in krimpregio’s stoppen door attractieve woonomgeving

woensdag 9 november 2011
timer 2 min
“Stoppen met bouwen in gebieden met krimp lijkt logisch, maar is de slechtst denkbare reactie; dit leidt tot een minder aantrekkelijke woonomgeving en tot meer krimp. Nieuwe vormen van gebruik voorkomen kaalslag. Verdunning moet worden gecombineerd met het bieden van gewilde woningen en het verbeteren van de woonomgeving.” Dat zegt Bauke Tuinstra van TWA Architecten in het expertpanel dat Stedebouw & Architectuur onlangs organiseerde over krimp en zorg.

Helma Born van Procap deelt de mening van Tuinstra: “Kwaliteit blijven toevoegen, is zeer belangrijk om verdere leegloop te voorkomen. Het lastige is wie de rekening gaat betalen. Slopen en verdunnen kosten geld. En nieuwe woningen in krimpgebieden leveren hiervoor niet genoeg op.”

 

Financiering

Volgens Born ligt hier een mooie taak voor de provincie. “Om met regionale fondsen de woningbouwprogrammering te sturen.”Maar – zegt Born - daarvoor is geld nodig. “De vraag is of provincies genoeg te besteden hebben en of ook in de toekomst genoeg geld beschikbaar wordt gesteld voor krimpgebieden door de rijksoverheid.”

 

Interregionale samenwerking

Om kwaliteit in krimpgebieden toe te kunnen voegen, ondanks de huidige gure economische tegenwind, pleit Born voor interregionale samenwerking: “In krimpgebieden is het belangrijk om programmering van voorzieningen (waaronder natuurlijk zorgvoorzieningen) regionaal af te stemmen. Het is financieel onhaalbaar om in buurgemeenten dezelfde voorzieningen te realiseren of te handhaven. Het is dus noodzakelijk om (een deel van) de zorg regionaal te concentreren en te kiezen waar welke voorziening een plek krijgt. Hierbij is het cruciaal dat elke gemeente wat wint en verliest, zoet en zuur moeten verdeeld worden. Het maken van die keuze vraagt om pijnlijke beslissingen die bestuurders uiteraard niet graag nemen.”

 

Klant centraal

Anne-Jo Visser, van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) ziet ook veel in samenwerking: “Gemeenten, provincies, zorgaanbieders, corporaties moeten samen kiezen wat geschikte plekken zijn om zorg aan te bieden. Dat kan op geconcentreerde plekken, maar ook kan ook door de wens van de klant centraal te stellen en daar dan zo flexibel mogelijk mee om te gaan. Belangrijk is dat niet een deel van de partijen krimp gaat bestrijden door bijvoorbeeld nieuwe zorgwoningen te bouwen en tegelijkertijd andere partijen krimp gaan begeleiden door zorgverlening te concentreren. Dan heb je nog wel de huisvesting, maar niet meer het aanbod. Omgekeerd kan natuurlijk ook gebeuren.”

 

Meer weten? Kijk voor het volledige verslag van het expertpanel over krimp en zorg op expertpanel.89930.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel