LAVA transformeert energiecentrum in openbaar stadsicoon
De competitie van Stadtwerke Heidelberg vroeg om het herontwerpen van het huidige cilindrisch gevormde gebouw naar een dynamische sculptuur die dient als openbaar toegankelijk kennishub voor duurzame energie.
Diamantvormige gevel
Het ontwerp moet diverse concepten uitbeelden: energieoverdracht, decentralisatie, netwerken, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Deze worden gerepresenteerd door een dubbele gevelstructuur die een gelijkenis vertonen met natuurlijke geometrieën, zoals bladeren, spinnenwebben en reptielenhuid.
© LAVA
“Het resultaat is een dynamisch, altijd veranderend oppervlak van licht en schaduw, geanimeerd door de wind, waardoor het gebouw verandert in een baken van een nieuw, dynamisch energieregime,” aldus de architect. De binnenste gevel wordt gekenmerkt door verschillende kleuren blauw. De buitenste gevel bestaat uit stalen, elliptische ringen om het gebouw heen die door een kabelnetwerk bij elkaar worden gehouden.
In dit kabelnetwerk worden zo’n 20.000 diamantvormige panelen van dun, roestvrij staal met een elastische verbinding opgehangen. Hierdoor kunnen de panelen tot wel 90 graden draaien door de wind. “Dit aantal panelen is gelijk aan het aantal huishoudens dat van energie voorzien wordt door het netwerk,” aldus Tobias Wallisser van LAVA. “Dit geeft visueel te kennen wat voor impact nieuwe technologie kan hebben.”
© LAVA
Kennishub voor energie
’s Nachts wordt de binnenste schil van het gebouw geïllumineerd met blauwe, groene en witte ledverlichting. Dit licht is bevestigd onder een trap die van onder naar boven om het gebouw heen cirkelt. “Vanaf de brug bereiken bezoekers een elliptische ingang. Twee liften sturen hen op reis met panoramische uitzichten terwijl ze naar het dakterras worden vervoerd, waar evenementenruimtes en een bistro zijn. De noodtrappen zijn twee verticale promenades.”
Het Energy Park wordt een hub waar bezoekers kunnen leren over de uitdagingen van energietransitie in Heidelberg, de technische details van het bedrijf, hernieuwbare bronnen van energie, etc. Met een hoogte van 56 meter wordt het park één van de hoogste gebouwen in de Duitse stad.
© LAVA
De bouw moet begin 2017 van start gaan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Reactie toevoegen