Lars Courage wint Architectuurprijs Almere

maandag 25 juni 2012
timer 2 min
Architectenbureau Courage Architecten uit Apeldoorn heeft met een ontwerp van een woning aan de Stopperknoop in Almere-Noorderplassen West tweemaal de Architectuurprijs Almere 2012 gewonnen. Vakgenoten en het publiek vonden dat dit het mooiste huis van Almere is. Het is niet eerder voorgekomen dat één ontwerp beide awards in de wacht sleept.

Eigenaar van het bureau, Lars Courage, kon nauwelijks geloven dat hij tweemaal in de prijzen was gevallen. “Dit is geweldig”, zei hij na afloop van de prijsuitreiking. “Ik was met twee projecten een van de zes genomineerden. Dat was op zich al mooi. Ik had stiekem gehoopt dat een ervan een prijs zou winnen. Dat ik met één woning beide toekenningen mee naar huis zou nemen, had ik zeker niet verwacht.”

 

De jury meende dat het winnende project een innovatief, kwalitatief hoogstaand geheel was, waarbij er sprake was van een ideale samenwerking tussen opdrachtgever en architect. Stoer en gedurfd qua presentatie, ondanks de bescheiden middelen.

 

Het Almeerse Architectuurcentrum Casla organiseert eenmaal in de twee jaar de Architectuurprijs. Dit jaar was het thema Particulier Opdrachtgeverschap. Daarbij laten particulieren samen met een architect het huis van hun dromen bouwen. Daarmee scoort Almere goed, ook in landelijk opzicht. Met name in wijken als Poort, Noorderplassen West en Overgooi. Deze buurten zijn inmiddels een voorbeeld voor Amsterdam en Den Haag. Die streven eenzelfde werkwijze na.

 

“Ik ben blij dat andere steden onze aanpak nu ook gaan navolgen”, aldus de Almeerse wethouder Adri Duivesteijn, die vanaf 2006 P.O. stimuleerde in Almere. “Aan de andere kant vraag je je af waarom dat het pas twee steden zijn. Met Particulier Opdrachtgeverschap krijg je betrokken inwoners van een stad, die hun eigen woonomgeving mede bepalen. Zij bouwen de stad. Deze werkwijze, die voor veel afwisseling in het straatbeeld zorgt, heeft zich in Almere bewezen en zorgt voor een opleving in de kwakkelende woningmarkt. P.O. heeft naar mijn idee net zoveel bestaansrecht als gangbare bouwactiviteiten.”

 

 

Zie ook: Genomineerd proect 3: Stopperknoop, Noorderplassen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel