Lamellengevel met zelfreinigende coating in Hamburg Hafencity

woensdag 15 augustus 2012
timer 2 min
Het kantoorgebouw CC 01 in Hamburg Hafencity heeft een tweede huid uit gedraaide glaspanelen. De lamellenfaçade reflecteert het zonlicht en reduceert zo de koellast van het kantoor- en winkelpand. Alle glaspanelen zijn voorzien van een zelfreinigende coating.

Het Commercial Center 01 (CC 01), ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Baumschlager Eberle. Heeft een lamellenfaçade van achtduizend vierkante meter panelen van Sigla en Sigladur veiligheidsglas, voorzien van een zelfreinigende Pilkington Activ coating van titaandioxide.

De coating benut de UV-straling in daglicht om organische vervuiling af te breken. De coating zorgt er bovendien voor dat regen zich aan het glasoppervlak gelijkmatig verdeeld en als een film van water van het glas glijdt, inclusief het afgebroken organische vuil. Daardoor hoeven de glaspanelen minder vaak te worden gereinigd. Bij het schoonmaken volstaat, dankzij de coating, het afspoelen van het glas met water, aldus Pilkington.

De coating van titaandioxide zorgt er niet alleen voor dat de glasgevel minder vaak hoeft te worden gereinigd. Aan het glasoppervlak wordt dankzij de coating bovendien stikstofoxide, schadelijk voor de gezondheid, omgezet in nitraten, onschadelijk en eenvoudig van het geveloppervlak te verwijderen - een proces waarbij de coating van titaanoxide zelf niet wordt aangetast.

De coating zorgt onder bepaalde hoeken voor meer spiegeling van het glas en het glas heeft door de coating een meer blauwe toon.

Meer over deze bijzondere gevelinnovatie leest u in de Innovatiecatalogus die Stedebouw & Architectuur eind dit jaar publiceert.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel