Kwetsbare ouderen beter af in woonservicegebied
Een woonservicegebied is een wijk waarin voorzieningen zijn om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Het woonservicegebied staat echter al enige tijd ter discussie. Het opzetten ervan kost veel inspanningen en de effecten ervan waren tot nu toe onduidelijk.
Experiment Woonservicegebieden
In het experimentenprogramma Proeftuinen Woonservicegebieden van SEV | Platform31 is gekeken wat in het aanbod van woonservicegebieden nog te verbeteren valt. Ter aanvulling onderzochten de Radboud Universiteit Nijmegen, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum Groningen gezamenlijk of woonservicegebieden inderdaad het beoogde effect hebben op het leven van kwetsbare ouderen. Het onderzoek is gefinancierd door ZonMW in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO).
Langer stabiel en langer zelfstandig
Uit het effectenonderzoek blijkt dat kwetsbare ouderen in woonservicegebieden minder snel achteruitgaan en langer zelfstandig blijven wonen dan ouderen in referentiegebieden. Dat komt omdat ouderen zich in een woonservicegebied geborgen voelen vanwege de geboden achtervang. Daardoor stijgt hun kwaliteit van leven en dalen de kosten voor huisvesting, zorg en welzijn.
Om deze effecten te bereiken is het belangrijk dat woonservicegebieden zich richten op wat deze ouderen in hun specifieke omgeving nodig hebben. Zo voorkom je overbodige zorg en dienstverlening.
Presentatie resultaten effectenonderzoek
Tijdens de slotconferentie Effecten van woonservicegebieden voor ouderen op vrijdag 21 september (Radboud Universiteit Nijmegen) zijn de resultaten van het grootschalige onderzoek uitgebreid gepresenteerd.Een beknopte samenvatting van het effectenonderzoek kunt u hier downloaden.
Meer over woonservicegebieden inclusief een top woonservicegebieden leest u in het pas verschenen themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur. Bestel hier deze bijzondere uitgave.
Reactie toevoegen