KuiperCompagnons transfomeerde kloostercomplex
Enkele jaren geleden besloot de gemeente Enschede dat het klooster deels gesloopt zou moeten worden in verband met de komst van een nieuw muziekcentrum en stadsplein.
De oostelijke vleugel van het complex werd afgebroken om ruimte te geven aan het nieuwe muziekcentrum. Ook een deel van de grote weelderige kloostertuin is prijsgegeven om plaats te maken voor een nieuw stadsplein. Ter compensatie zijn door de gemeente vijf panden aangekocht aan de westelijke zijde van het klooster.
KuiperCompagnons
Het ontwerpteam van KuiperCompagnons nam de plek als uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp. Twee gevels van karakteristieke laatnegentiende-eeuwse panden zijn behouden gebleven. De nieuwe bouwdelen zijn pandsgewijs ingepast in aansluiting op het karakter van de winkelstraat, de Noorderhagen; in materiaalgebruik harmonierend met de bakstenen gevels en in detaillering verwijzend naar de oude stadgevels.
Sober
De woonwensen van de bewoners waren overigens niet zo groot. In de traditie van de Franciscanen is de leefwijze binnen de woongemeenschap heel sober. Gastvrijheid, gebed, bezinning en kringloop-economie zijn kernwaarden in dit huis. In de avond openen zij hun deuren voor zwervers zodat zij de nacht binnenshuis kunnen doorbrengen. De vormgeving binnen in de gebouwen is daarom eenvoudig gehouden. Bewoners hebben desondanks meer luxe dan zij gewend waren.
Glazen overkapping
Pronkstuk binnen het hele project is de glazen overkapping over het eeuwenoude wandelpad, de Brinkgaarden dat de nieuwbouw en het klooster met elkaar verbindt. Dit historische straatje is weliswaar aan de openbaarheid onttrokken, maar door het zo transparant mogelijk te maken, is het voor de passanten nog altijd prima ervaarbaar en voor De Wonne haar nieuw gezicht naar buiten.
Op 29 maart aanstaande wordt de oplevering van de nieuwbouw officieel gevierd.
Reactie toevoegen