Kristinsson's Villa Flora zit vol energie-innovaties

maandag 24 oktober 2011
timer 2 min
“Haal alles uit de kast wat er aan innovaties is, was mijn opdracht, en dat heeft geleid tot een unieke demontabele constructie”, zegt Jon Kristinsson, architect van Villa Flora in Venlo. “Met de vele energie-innovaties en de bijzondere uitstraling is Villa Flora een icoon voor de Floriade en voor regio Venlo en een voorbeeld voor heel Nederland.

Agentschap NL heeft de ontwikkeling van Villa Flora en de Floriade ondersteund via advies en financiële bijdragen vanuit o.a. de UKP-NESK, Excellente gebieden en Mooi Nederland.

 

Expogebouw voor de Floriade

Villa Flora is zo’n 10.000 vierkante meter groot, en omvat 3.000 vierkante meter kantoren, waarvan het grootste deel al is verhuurd, en 7.000 vierkante meter. Villa Flora wordt vanaf maart 2012 gebruikt als expogebouw voor de Floriade. Er worden tijdens de Floriade minimaal 2 miljoen bezoekers verwacht.

 

Energieneutraal bouwen

Wim Berns, manager Energie & Gebouwde Omgeving Agentschap NL: “Vanuit de ministeries van BZK, I&M en E&LI hebben we bijdragen geleverd. Wij gaan de komende jaren de prestaties monitoren en de kennis en ervaringen die hier met energieneutraal en Cradle to Cradle (C2C) bouwen zijn opgedaan, verspreiden. Ik vind bijvoorbeeld de vloerconstructie uniek: nieuwe gebruikers kunnen in de toekomst eenvoudig het binnenklimaat op maat aanpassen, omdat de installaties makkelijk bereikbaar blijven.”

 

Hechte samenwerking

Villa Flora is vanaf het Programma van Eisen in ongeveer een jaar opgeleverd. Aannemer Pellikaan: “Dankzij de hoge ambities en hechte samenwerking van alle partijen is het gelukt om het gebouw in uitzonderlijk korte tijd te bouwen. We hebben zelfs 10 weken achterstand op de planning vanwege vorstverlet ingehaald door de hoge montagesnelheid en doordat we in de bouwvak hebben doorgewerkt. Ik merk dat alle toeleveranciers zich verbonden voelen en trots zijn op Villa Flora. Het gebouw roept inspiratie op.” Projectwethouder Beurskens: “Wij hebben alle partijen de ruimte gegeven en dat heeft geleid tot dit mooie gebouw, een publiekstrekker voor het Freshpark en Greenpark Venlo. Dat kan alleen met een hecht team en met professionals.”

 

www.villaflora.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel