Krimp bestrijden is niet mogelijk
Hoewel krimp bestrijden niet mogelijk is, is volgens Weis ten Elsen niets doen geen optie: “Niets doen leidt tot verpaupering wat weer tot snellere krimp en meer verpaupering leidt, een neerwaartse spiraal.”
Niets doen is geen optie
De Sacon architecte pleit er voor om krimp te begeleiden. “Kwaliteit in plaats van kwantiteit heeft de toekomst. Maar wat zijn deze kwaliteiten dan? Als wij naar de vergrijzing en zorg kijken, zijn de zelfredzaamheid en de sociale contacten voor senioren een belangrijke factor voor een gelukkig leven.” Ook volgens Bauke Tuinstra, TWA Architecten, is niets doen geen optie: “Stoppen met bouwen in gebieden met krimp lijkt logisch, maar is de slechtst denkbare reactie; dit leidt tot een minder aantrekkelijke woonomgeving en tot meer krimp. Verdunning moet worden gecombineerd met het bieden van gewilde woningen en het verbeteren van de woonomgeving.”
Slopen en verdunnen kosten geld
Helma Born, Procap, benadrukt dat ‘kwaliteit blijven toevoegen zeer belangrijk is’: “Om verdere leegloop te voorkomen. Het lastige hier is wie de rekening gaat betalen. Slopen en verdunnen kosten geld. En nieuwe woningen in krimpgebieden leveren hiervoor niet genoeg op. De provincie kan met regionale fondsen de woningbouwprogrammering sturen. Hiervoor hebben ze geld nodig! De vraag is of provincies hiervoor genoeg te besteden hebben en of ook in de toekomst genoeg geld beschikbaar wordt gesteld voor krimpgebieden door de rijksoverheid.”
Meer weten? Ga voor het volledige verslag van het expertpanel naar expertpanel.89930.lynkx
Reactie toevoegen