Kotmanpark opmaat naar energieneutrale gebouwen
UKR subsidie
Het appartementencomplex Kotmanpark, dat donderdag 31 maart wordt opgeleverd, is ontwikkeld volgens de principes van vraagbeperking. Voor het gebouw is een EPC van 0,48 en een CO2-reductie van minimaal 45 procent het uitgangspunt. Vanwege de vernieuwende aanpak heeft Senter Novem in het kader van de UKR (Unieke Kansen Regeling) -tender ´naar energieneutraal wonen’ een subsidie versterkt voor de realisatie van Kotmanpark.
Hoge isolatie
AM en De Woonplaats investeren in duurzame, innovatieve oplossingen voor alle projecten met als doel in de nabije toekomst energieneutraal wonen mogelijk te maken. Voor de ontwikkeling van Kotmanpark is gekozen voor het principe van vraagbeperking. Hierbij wordt ingezet op het beperken van de warmtevraag voor ruimteverwarming door toepassing van een extreem hoge isolatie van de buitenschil van het gebouw (RC 7-10 m²K/W) in combinatie met optimale kierdichting en een uitgekiend technisch installatieconcept. De zonnecollectoren op het dak regelen samen met een individuele warmtepompboiler de warmtapwatervoorziening. De warmtepompboiler voorziet eveneens in de warmtevraag voor ruimteverwarming.
Beperking warmteverlies
Het tien verdiepingen tellende gebouw bestaat uit 54 huurappartementen met een gemiddelde grootte van 95 vierkante meter. Door de extreem hoge isolatiewaarde, optimale zonoriëntatie en innovatieve bouwkundige en installatietechnische oplossingen, is een CO²-reductie van minimaal 45 procent en een EPC van 0,48 mogelijk.
Voorkomen van koudebruggen
Met bouwbedrijf BAM Woningbouw die het appartementencomplex heeft gerealiseerd, is nadrukkelijk gezocht naar bouwkundige oplossingen om het warmteverlies te beperken. Zo is veel aandacht geschonken aan het voorkomen van koudebruggen. Door voor de balkons een relatief lichte, houten constructie te ontwerpen, in combinatie met het onderbreken van de verankering, wordt er veel minder warmte van binnen naar buiten geleid. Het ontwerp van Kotmanpark is van Klunder Architecten en het installatietechnisch concept is ontwikkeld door Technisch Adviesbureau Crone.
Monitoring energieverbruik
De toekomstige huurders zullen intensief worden betrokken bij het monitoren van het energieverbruik in de woning. Daarnaast vormden ook wooncomfort en gezondheid in de ontwikkeling van Kotmanpark een belangrijk aandachtspunt. Alleen door de huurder bewust te maken van het energieverbruik en het daadwerkelijk verlagen van de energielasten kan draagvlak worden verkregen voor energiebesparende maatregelen. Om die reden wordt het energieverbruik in tien woningen gedetailleerd en in de overige woningen globaal gemonitord. Alle woningen worden voorzien van een tablet waarop voor de bewoner direct het energiegebruik zichtbaar is. Bij het meten van het energiegebruik wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde E-calculator, een door AM en Cauberg Huygen ontwikkelde interactieve rekenmethode die inzicht verschaft in de energielasten van de woning. Op deze wijze kan het woon- en leefgedrag en dus het huishoudelijk energiegebruik in gunstige zin worden beïnvloed. De resultaten van de monitoring worden gebruikt om duurzame toepassingen in het kader van de UKR-tender te optimaliseren.
In het themanummer Duurzaam Bouwen van Stedebouw & Architectuur, verschijningsdatum 26 april, besteden we aandacht aan het Kotmanpark en de 'groene' kantoortorens in dit park.
Reactie toevoegen