Kopers mede-ontwikkelaar in Rotterdam

vrijdag 6 april 2012
timer 2 min
De samenwerkingsovereenkomst voor het unieke nieuwbouwproject Expeditie Noord is ondertekend. De samenwerking bestaat uit drie particuliere kopersverenigingen, stichting Havensteder, BAM Woningbouw Rotterdam en Urbannerdam.

Expeditie Noord is een project op drie locaties in Rotterdam-Noord dat middels collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)  wordt ontwikkeld. Het bijzondere van het project is dat de kopers hier als mede-ontwikkelaars een prominente rol in hebben gespeeld. Bovendien is CPO nog niet vaak toegepast op nieuwbouw herontwikkelingslocaties in de binnenstad.

Drie locaties

Expeditie Noord bestaat uit drie locaties, te weten: Proveniersstraat, Herlaerstraat en Jensiusstraat. In totaal betreft het 18 woningen, waarvan momenteel 60 procent  is verkocht. De kopers hebben vanaf de start (maart 2011) alle vrijheid gehad in keuze van gevelontwerp, woningtype, woonoppervlakte tot aan deurbel. Zo waren alle ingrediënten aanwezig om de ideale woning te ontwikkelen. De verwachting is dat in september 2012 al gestart wordt met de bouw.

Binnen de muren is alles mogelijk

De woningen die nu nog te koop staan zijn al verder in het proces. Gevels en woningtypes zijn inmiddels vastgesteld, maar binnen de muren is nog alles mogelijk.

De bestaande kopers spelen naast een prominente rol in de ontwikkeling ook een zeer actieve rol in de werving van nieuwe participanten (lees: buren). De foto’s en filmpjes op de projectsite, www.expeditienoord.nl spreken voor zich.

Bewoners eerder in het traject betrekken

Havensteder, nu nog eigenaar van de grond, vindt het belangrijk om toekomstige bewoners steeds eerder in het traject van ontwikkeling te betrekken zodat er meer op maat gebouwd wordt. Dit was reden om samen met BAM Woningbouw Rotterdam en Urbannerdam dit initiatief te starten. BAM Woningbouw Rotterdam verzorgt de bouw van de woningen en  Urbannerdam is verantwoordelijk voor de procesbegeleiding.

Meer weten over zelfbouw en vrije kavels? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur, met een uitgebreid artikel over collectief particulier opdrachtgeverschap in Nederland.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel