Kooprecht voor huurders nekslag voor hypotheekrenteaftrek

vrijdag 22 juni 2012
timer 2 min
Het kooprecht voor huurders, dat is opgenomen in het Regeerakkoord, betekent de nekslag voor de hypotheekrenteaftrek. Dat stelt prof. dr. ir. Hugo Priemus, hoogleraar Systeeminnovatie Ruimtelijke Ontwikkeling aan de TU Delft, in een interview in de juli-editie van Real Estate Magazine.
Volgens Priemus gaan de effecten zich met name voordoen wanneer over een paar jaar de economie weer aantrekt: “Dan worden er steeds meer woningen verkocht door corporaties aan huurders. Dat betekent dat de uitgaven voor hypotheekrenteaftrek, die nu geleidelijk stijgen, straks explosief zullen toenemen. Het kooprecht is daarmee een bom onder het financiële beleid van de overheid. En het reduceert de houdbaarheid van de hypotheekrenteaftrek tot nul!”
Priemus zal daar, zo laat hij in het interview weten, geen traan om laten. Hij prijst de vier partijen, die eind mei met Wonen 4.0 kwamen: Aedes, Woonbond, NVM en Vereniging Eigen Huis. Een centraal punt daarin was de geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Priemus benadrukt in het interview met Real Estate Magazine dat het draagvlak voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek bij de verschillende maatschappelijke groeperingen breder is dan ooit: “Daarmee vervalt het argument om het om electorale redenen tegen te houden.”
Electorale verschuivingen
Ook de criticasters, zoals Bouwend Nederland en EIB, zullen volgens Priemus uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen: “Brinkman van Bouwend Nederland is een pragmaticus. Wanneer hij ziet dat er electoraal verschuivingen zijn over de hypotheekrenteaftrek en zich realiseert dat het ter zake kundige mensen als Ger Hukker van het NVM zijn die zich achter Wonen 4.0 scharen, acht ik hem in staat om deze turnaround te maken. De stijgende hypotheekschuld is voor de banken onhoudbaar.” Bovendien komt na het zuur het zoet, aldus Priemus: “Als we uitgaan van invoering van Wonen 4.0 in 2015, verwacht ik dat de eerste bescheiden positieve effecten voor de schatkist zich na drie tot vijf jaar zullen voordoen. De grote klappers zullen na zo’n tien jaar komen.”
Download hier het hele interview met Hugo Priemus.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel