Klimaatonderzoek TU Delft gebundeld in nieuw instituut
Het instituut verricht onderzoek waarin klimaatdata worden geproduceerd, werkt aan het modelleren en visualiseren van klimaatdata of initieert onderzoek dat gebruik maakt van klimaatdata. Binnen de TU Delft lopen de onderwerpen uiteen van satellietobservaties en het modelleren van het gedrag van wolken, tot en met de maatregelen die je in de stad moet treffen om om te kunnen gaan met klimaatverandering; van mitigatie, adaptatie tot beleid.
Data-gebaseerd klimaatonderzoek
Directeur van het nieuwe instituut is prof.dr.ir. Herman Russchenberg. ‘In dit instituut willen we het Delftse onderzoek onderbrengen dat met de combinatie ‘data en klimaat’ te maken heeft. Dus onderzoek waarin klimaatdata wordt geproduceerd, onderzoek dat werkt aan het modelleren en visualiseren van klimaatdata of onderzoek dat gebruik maakt van klimaatdata. Binnen de TU Delft lopen de onderwerpen uiteen van satellietobservaties en het modelleren van het gedrag van wolken, tot en met de maatregelen die je in de stad moet treffen om om te kunnen gaan met klimaatverandering; van mitigatie, adaptatie tot beleid.’
Combineren van vakgebieden
Russchenberg vervolgt: ‘Verspreid door de hele TU Delft werken wetenschappers met klimaatdata, en uiteindelijk hebben ze elkaar allemaal nodig: de stedelijk watermanager kan niet zonder de uitkomsten van klimaatmodellen die op hun beurt gevoed worden met data. Door dergelijke partijen meteen al bij elkaar te zetten, verwachten we minimaal begrip voor elkaar te kweken, maar daarnaast verwachten we ook nieuwe onderzoeksvragen te kunnen gaan stellen, via onverwachte combinaties van vakgebieden. In de voorbereidende bijeenkomsten zag je dat meteen al werken, dus ik heb daar veel vertrouwen in.’
Thema’s
Bij de start van het instituut zijn vier aandachtsgebieden gedefinieerd waar de komende tijd nadruk op zal komen te liggen:
1. Extreem weer en de stad. De belangrijkste uitdaging is het verkrijgen van betrouwbare data over regen, wind en temperatuur op lokaal niveau. Dergelijke data zijn nu niet beschikbaar.
2. Aerosolen, straling en wolken. Wolken zijn de grootste onbekende in de huidige klimaatmodellen. Binnen het TU Delft Climate Institute houden wetenschappers zich bezig met het meten, modelleren en visualiseren van wolken en hun met atmosferische staling.
3. Observatie en validatie van zeespiegelstijging en massatransport. Satellietwaarnemingen zijn essentieel in het modelleren, leren begrijpen, en het voorspellen van zeespiegelstijging. Delftse wetenschappers werken aan zowel de (besturing) van de satellieten zelf, de meetinstrumenten, en de verwerking en interpretatie van de enorme hoeveelheden data die ze opleveren.
4. Klimaatinformatie en beleid. Hoe zorg je ervoor dat klimaatinformatie op een goede manier wordt meegenomen in besluitvorming op allerlei niveaus?
Reactie toevoegen