Klimaat parkeergarages slecht voor gezondheid

vrijdag 3 augustus 2012
timer 2 min
De overheid laat kansen onbenut om het binnenklimaat in besloten parkeergarages verder te optimaliseren.

De huidige wet- en regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit van parkeergarages is gedateerd. De gezondheid van de bezoekers van parkeergarages staat op het spel.

 

Dit is de mening van Peter Geurds, Business Unit Manager bij Imbema Controls. In de huidige regelgeving worden de verkeersintensiteit en de bijbehorende ongemakken als stank, warmte, stof en ongezonde gassen gemeten aan de hand van de CO-concentratie (koolmonoxide) in de lucht. Als niet kan worden voldaan aan de natuurlijke ventilatie-eisen, moet een installatie voor mechanische ventilatie worden aangebracht. 
 
NEN 2443

De huidige norm, NEN 2443-2000, schrijft daarbij voor dat bij gesloten parkeergarages in die gedeelten waarvan kan worden verwacht dat er personen verblijven het CO-gehalte van de lucht moet worden verlaagd, en wel tot de gemiddelde waarde van ten hoogste:

  • bij een verblijfsduur tot dertig minuten: 139 mg/m3 (120 ppm);
  • bij een verblijfsduur tot acht uren: 29 mg/m3 (25 ppm).

 

Meer dieselauto's

"Sinds het vaststellen van de norm 2443 rijden steeds meer auto's op diesel en minder op benzine en LPG", aldus Geurds. "De dieselauto's – en in mindere mate ook benzine- en LPG-auto's – produceren steeds minder CO, waardoor het meten van CO-waarden in lucht allang niet meer de beste indicator voor de verkeersintensiteit is." Het meten van CO2 (koolstofdioxide) is volgens Geurds een aantrekkelijk alternatief. "Aangezien alle auto's CO2 produceren, is hiermee het klimaat eenvoudiger te waarborgen."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel