Kleinschalig wonen in nieuw zorgcentrum

dinsdag 27 september 2011
timer 3 min
In Nederweert komt een nieuw zorgcentrum voor 40 dementerende ouderen en 32 ouderen met lichamelijke beperkingen. In opdracht van Stichting Land van Horne kwam Clevis-Kleinjans Architecten tot een ontwerp dat recht doet aan de term ‘kleinschalig wonen’.

In het najaar starten de bouwwerkzaamheden. Begin 2013 is het nieuwe St. Joseph gereed.

 

Wensen bewoners leidend

In het ontwerp voor St. Joseph zijn niet de voorzieningen leidend, maar de bewoners en hun wensen. Het resultaat is een modern complex dat allesbehalve institutioneel van opzet is, met aandacht is voor verschillen in behoeften en beleving en waarin duurzame technieken zijn toegepast. Leon Wijers, clusterdirecteur Stichting Land van Horne: “Wij vinden het belangrijk dat bewoners zelf kunnen bepalen hoe zij hun dag indelen en of zij wel of niet deelnemen aan activiteiten. De architect is er perfect in geslaagd dit mogelijk te maken.”

 

Afgerond geheel

De bewoners zijn verdeeld over kleinschalige woongroepen voor zes tot acht bewoners in drie woongebouwen die met elkaar verbonden zijn op de begane grond. Grote openingen in het metselwerk van de gevel laten zien dat het gebouw ruimte biedt aan kleinschalige eenheden. De hoeken van de woongebouwen zijn afgerond, waardoor ze in elkaar overvloeien. De rondingen benadrukken het beschermd wonen en vergroten de visuele afstand tussen de afzonderlijke gebouwen. Dichterbij het gebouw worden de details duidelijk en de indeling en richtingen inzichtelijk.

 

Het dorp van toen

Bij de hoofdentree in de centrale verbindingsruimte bevinden zich onder meer de receptie, een kapsalon, faciliteiten van verschillende zorgaanbieders en het restaurant. Het complex is ingebed in de woonservicezone en alle omwonenden kunnen van de faciliteiten gebruikmaken. De architectuur nodigt bewoners echter ook nadrukkelijk uit om de omgeving te verkennen: in het ontwerp is veel aandacht besteed aan de directe leefomgeving buiten. Tussen de omliggende bebouwing komt de binnenhof met dierenverblijf dat ook bereikbaar is via de hoofdentree. De dagbesteding krijgt een gesloten binnentuin omringd door een fruitgaard. Er is zelfs een karrenspoor aangebracht. Op de hoofdentree bevindt zich een groot gezamenlijk terras dat vanuit alle woongroepen toegankelijk is. “Het geheel ademt de geborgenheid van de tijd waarin mensen meer samen en meer bewust met hun omgeving omgingen. Iedereen is in die omgeving welkom”, aldus Leon Wijers.

 

Het ‘thuis’ meenemen

Elke woongroep beschikt over een grote gemeenschappelijke leefruimte met algemene functies, twee woonkamers en een eigen ruime loggia. Er zijn geen gangen; de verkeersruimte is onderdeel van het woongebied en ook de voordeur komt direct in de woonkamer uit. Vanwege de verschillen in begeleidings- en zorgbehoeften zijn er appartementen met en zonder badkamer en/of pantry. Waar dat wenselijk is, verbindt een grote schuifdeur de (bedgebonden) cliënten met de gemeenschappelijke woonkamer. Voor alle bewoners, ongeacht hun beperking of geschiedenis, geldt dat zij hun ‘thuis’ zo veel mogelijk kunnen meenemen naar St. Joseph.

 

 www.clevis-kleinjans.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel