Keurig is iets anders dan leuk
Te mooi
Rotterdam is bijna té mooi ingericht. “Feitelijk is dit een compliment voor iedereen die hard gewerkt heeft aan de (her)inrichting van Rotterdam”, zegt Walker. Hij weet ook zeker dat iedereen zich aan de eisen heeft gehouden, er staan voldoende bomen per meter, et cetera. Maar de stad lijkt bijna té ingericht: “Het is de uitdaging om ook te werken aan programmering en activering van deze nieuw ingerichte plekken."
Hoe vind je de weg
Walker ziet duidelijke opgaven voor Rotterdam als het gaat om het vinden van de weg. Stel als stad jezelf de vraag hoe mensen de leuke plekken kunnen vinden, ook als je de stad niet kent. “En probeer daarbij als stad ook altijd ruimte te houden voor spontane acties en ‘rariteiten’ die steden vaak zo leuk maken om doorheen te lopen en te verblijven”, vertelt de specialist. Ter illustratie vertelt Walker over Seoul; op locaties waar de autoriteiten nog niet hadden ingegrepen ‘leefde’ de stad, met kunstenaars en muzikanten en terrassen. “Als je alles volgens de boekjes doet, dan wordt ’t keurig. Maar of ’t ook leuk is…”
Street art bij Rotterdam Blaak. © Ossip van Duivenbode
Naast dit advies vertelde hij over het zoeken van verbinding met OV-hubs (fulfilling the journey) en andere centrale ontmoetingsplaatsen zoals ziekenhuizen, scholen, shoppingcentra etc. Geïnteresseerd om hier meer over te horen? Walker spreekt op 4 juli in Rotterdam tijdens het eerste Nationale Voetgangerscongres LopenLoont. Meer informatie over dit congres vindt u op www.lopenloont.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Reactie toevoegen