Ketenintegratie is dagelijkse praktijk

woensdag 10 oktober 2012
timer 2 min
Op 1 oktober 2012 startte Woonteam+ met twee nieuwe deelprojecten voor verbeter onderhoud in de wijk Schollevaar, Capelle aan den IJssel. Woonteam+ is een samenwerking tussen woningcorporatie Havensteder, Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West en hun co-makers. Dankzij deze samenwerking is het totale onderhoud van de 1950 woningen nu medio 2014 af; een versnelling van maar liefst 2,5 jaar. De volgende twee deelprojecten zijn nu aan de beurt: Gebouwenbuurt 3 en Dansen Zuid 1 & 2 met respectievelijk 243 en 146 woningen.
Voordat Woonteam+ met de deelprojecten van start is gegaan, vond de workshop Samenwerking plaats. Zo’n 50 vaklieden van Woonteam+, het visitekaartje van het verbeter onderhoud, waren daarbij aanwezig. Aan de hand van diverse thema’s gingen de vaklieden de uitdaging aan om na te denken over verbeteringen in het proces en voor het product. Begrippen die vaak aan bod kwamen waren: “samenwerken”, “hoe houden we het schoon”, “de communicatie onderling” en “de communicatie naar de klant toe”.
 
Een strategisch ding
De workshop was een moment om alle vaklieden bij elkaar te brengen en na te laten denken over wat er beter kan, vooral vanuit het bewonersperspectief. De samenkomst van alle vaklieden was bijzonder te noemen, aangezien er werd nagedacht op operationeel niveau. “Voor vaklieden is ketenintegratie vooral een strategisch ding, waar ze naar eigen zeggen weinig mee te maken hebben”, aldus Gerard van der Linden, projectmanager Woonteam+. “Maar de vaklieden hebben juist in de dagelijkse praktijk te maken met ketenintegratie. De kozijnenleverancier en schilder bijvoorbeeld werken dankzij ketenintegratie veel nauwer samen. Als de één zijn troep niet opruimt, dan spreekt de ander hem erop aan. Vaklieden zoeken samen naar de beste oplossingen om kwalitatief goed onderhoud plegen tegen een lage prijs en met zo min mogelijk overlast voor de bewoners.”
 
Tweede Samenwerkingsovereenkomst Ketenintegratie
De workshop is een gevolg van afspraken die zijn gemaakt naar aanleiding van de tweede samenwerkingsovereenkomst ketenintegratie. In augustus ondertekenden woningcorporatie Havensteder en Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling West deze project ongebonden overeenkomst. De overeenkomst wordt jaarlijks - aan de hand van ervaringen en verworven kennis – aangepast en bijgesteld. Doel: beter, sneller en goedkoper onderhoud aan woningen in Schollevaar. Eén van de doelen voor 2014 - 2015, een gemiddelde bewonersbeoordeling van een 7,5 voor verbeter onderhoud, is zelfs al gehaald: bewoners waarderen het verbeter onderhoud met een dikke 7,6.
 
Meer weten over ketenintegratie? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur, met o.a. het verslag van een expertpanel over ketenintegratie in de bouw- en ontwerppraktijk.
 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel