KCAP in Parijs: prijswinnend ontwerp opgeleverd

woensdag 14 september 2011
timer 2 min
KCAP Architects&Planners in samenwerking met Frans architectenbureau Ateliers 115 heeft het kantoorgebouw ETIK in Boulogne-Billancourt opgeleverd. ETIK biedt ruimte aan 10.000 vierkante meter kantooroppervlak en 500 vierkante meter commerciële faciliteiten, verdeeld over acht verdiepingen boven het maaiveld. In vier ondergrondse verdiepingen bevinden zich 150 parkeerplekken.

Het ontwerp won in 2007 de eerste prijs in een internationale prijsvraag. ETIK werd ontwikkeld door Sodearif voor investor Caisse des Dépôts et Consignations. Het concept is met aandacht voor duurzaamheid uitgevoerd waarvoor het gerealiseerde gebouw een dubbele certificering heeft ontvangen: ‘NF Batiments Tertiaires (utiliteitsgebouw) – Démarche HQE’ plus het BBC (Batiment Basse Consommation) Effinergie certificaat.

 

Voormalig industriegebied

De locatie, Ile Seguin-Rives de Seine, is een voormalig industriegebied in Boulogne-Billancourt in het westen van Parijs langs de rivier Seine. Het gebied diende voorheen als fabriekslocatie voor automobielproducent Renault. Sinds het sluiten van het fabrieksterrein in de vroege jaren 90 wordt het 74 hectare gebied herontwikkeld voor woningbouw, kantoren, winkels en openbare voorzieningen met een bouwvolume van 850.000 vierkante meter. Het plan biedt woonruimte aan  12.000 mensen en zorgt voor 10.000 nieuwe werkplekken.

 

Duurzaamheideisen

Alle projecten binnen dit nieuw gebied moeten voldoen aan huidige duurzaamheideisen. ‘Duurzaamheid was van begin af aan één van onze hoofd ontwerpcriteria en resulteerde in ontwerpbepalende beslissingen om energieverbruik te reduceren’, zegt KCAP. Het concept voorziet in een massieve en voor een merendeel gesloten zuidgevel waardoor de intrede van zonlicht en warmte gereduceerd wordt. Daglicht komt via twee grote atria tot diep in het gebouw.

 

Stadsverwarming netwerk

‘Het gebouw is aangesloten aan het stadsverwarming netwerk. Daardoor kunnen aanvullende techniekruimtes in het gebouw bespaart worden’, zegt Ateliers 115. Het implementeren van een actief klimaatplafond, een onafhankelijk ventilatiesysteem voor het atrium met gebruik van een grondwaterpomp en de installatie van PV cellen op het dak dragen alle bij aan de energie-efficiëntie en duurzaamheidcertificeringen van het gebouw.

 

Materialen

Het gebouw staat op een belangrijke locatie tussen vier hoofdwegen. Driezijdig wordt het gebouw omhuld met een stenen gevel met verschillende formaten openingen, afhankelijk van de oriëntatie naar de zon. ‘Op de kruising presenteert zich het gebouw prominent met een glazen scherm en geeft zicht op het binnenleven,’ zegt KCAP. De gebruikte materialen – mineraal breuksteen, beton en glas – vormen een subtiele overgang van het bestaande stedelijk weefsel naar de nieuwe gebouwen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel