Kantoorgebouw Zuidpark heeft grootste dakmoestuin van Europa.

maandag 11 juni 2012
timer 3 min
Eind April is gestart met de aanleg van Europa’s grootste Urban Farming Dak  op het kantoor Zuidpark, het vroegere V&D hoofdkantoor in Amsterdam. Vanaf 6 juni is de dakmoestuin in gebruik genomen door onder andere de huurders, lokale tuinders en scholen die geïnteresseerd zijn in lokaal gekweekte groenten. De scholen kunnen ten behoeve van educatie op het gebied van de stadslandbouw deze tuin op het dak in de toekomst gaan bezoeken.

De oogst wordt deels gebruikt in de locale horeca van Zuidpark. Tijdens de Provada 2012 is tijdens de openingstijden van de beurs dit grootste Urban Farming Roof met een bustour te bezoeken.

 

Detectiesysteem

Vanaf 25 april is door ‘Leven op Daken’ partners Mastum daksystemen en van der Tol hoveniers, in opdracht van Antoine Miltenburg van Biet en Boon en zijn opdrachtgever Jan Huijbregts gestart met de aanleg van deze dakmoestuin, waar men uiteindelijk maximaal 6 weken de tijd voor heeft gehad. Als eerste is over de bestaande dakbedekking een hiervoor speciaal ontwikkeld detectiesysteem uitgerold met daaroverheen een wortelvaste ‘Leven op Daken’ dakbedekking. Het detectiesysteem, Smartex dient ervoor om bij calamiteiten aan de waterdichte laag direct, middels een signaal aan te kunnen geven dat in een bepaalde afgebakende zone problemen worden gesignaleerd. Hierdoor kan op een snelle en adequate manier actie worden ondernomen om het lekkageprobleem op te lossen. Grote schades vanwege langdurige lekkageproblemen worden hierdoor vermeden.

 

Opbouw

Op de dakbedekking en beschermende bestratinglaag zijn langs de randen bakken en hekwerken geplaatst waarin groenteteelt mogelijk zal zijn middels teelplannen van expert Antoine Miltenburg, eigenaar van het bedrijf Biet & Boon. De bakken zullen voorzien worden van drainageplaten met daarop een speciaal ontwikkeld lichtgewicht (dak)moestuinsubstraat waarbij ook een waterberegeningsinstallatie wordt gepland. Dit type Zinco dakmoestuin wordt aangeboden door de Leven op Daken partners wordt standaard als intelligent lichtgewicht dakmoestuin aangeboden. De houten bakken zijn gemaakt van verduurzaamde vuren planken op hardhouten regels en worden opgevuld met lichtgewicht isolatiematerialen in verband met de maximaal toelaatbare gewichten op het dak van Zuidpark.

 

Ontmoeten

Een kantoor is niet louter een werkplek meer, maar vooral een plaats om elkaar te ontmoeten. Zuidpark straalt energie uit dankzij moderne zithoeken, een hippe espressobar, publieke lounges, en een co-working community.  Zuidpark is herontwikkeld vanuit de gedachte dat het gebouw energie en creativiteit van mensen samenbrengt in een duurzame omgeving. In Zuidpark huren onder andere Yacht, FunktieMediair, Emesa en de Makro kantoorruimte. Ook is het  grootste laadstation voor elektrische auto’s in Europa op het terrein gesitueerd.

 

Connectorium Anton Dreesmann

Fysiek middelpunt is het ‘Connectorium Anton Dreesmann’. De zaal is vernoemd naar Anton Dreesmann die Zuidpark zo’n 40 jaar geleden ontwikkelde met een visie die nog steeds modern is. Het connectorium beschikt over alle technische faciliteiten om te presenteren, inspireren en verbinden. Het is veel meer dan een ruimte om te luisteren. Het gaat op Zuidpark ook om het delen van kennis, om educatie en ontwikkeling, en vooral om het credo: Stay Connected. Daar past uiteraard onder de noemer Urban Farming als  dakmoestuin prachtig in.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel