Kansen voor woningbouwer en corporatie

donderdag 26 mei 2011
timer 2 min
Volgens ABN AMRO in ‘Visie op bouw en vastgoed’  kan een groot aantal starters niet aan een passende huurwoning komen, of de stap maken van huur naar koop. En dus blijft de doorstroom stagneren en zit de markt op slot. Voor zowel woningbouwers als corporaties liggen de kansen voor het oprapen om deze doelgroep in hun woonbehoefte te voorzien. Dat vraagt om een gedifferentieerde aanpak binnen de doelgroep.

Op de sociale huurmarkt grijpt de starter mis door de ingevoerde inkomenstoets van € 33.614. Slechts 10% van de sociale woningbouw  – tot een bedrag van € 652,52 huur per maand – mag worden verhuurd aan de groep woningzoekenden die meer dan het genoemde bedrag verdient. En een koopwoning bemachtigen met een bruto jaarsalaris van rond de € 35.000 is ook niet zo eenvoudig door de aangescherpte financieringsnormen.

 

Corporaties vercommercialiseren

Astrid van Arum, sector manager Woningcorporaties bij ABN AMRO: “Voor woningcorporaties dient zich een kans aan om bovenstaande doelgroep – commercieel -  te gaan bedienen. In het prijssegment tussen € 650 en € 800 ontstaat namelijk een grote woonbehoefte die door commerciële partijen én corporaties kan worden opgepakt. Nu nog is dat een leemte in de markt.”

De stap om commercieel te gaan ontwikkelen, wordt voor corporaties überhaupt een strategisch vraagstuk gezien de aangepaste Woningwet waarmee het Kabinet eind april heeft ingestemd.

 

Grootschaligheid is passé

Nieuwbouwwoningen nemen dit jaar in aantal overigens wel toe met 60.000. “De woningen zijn wel kleiner dan voorheen waardoor ze niet zonder meer geschikt zijn voor elke starter, zoals een jong gezin dat nog aan uitbreiding wil doen”, aldus collega Annemijn Fokkelman, sector bankier Bouw & Infra. We constateren simpelweg dat de woningvoorraad nog niet voldoende wordt afgestemd op de behoefte van de startersdoelgroep, die sterk gedifferentieerd is.

 

De senioren

En een zeer belangrijke tweede doelgroep die we niet mogen vergeten als we de doorstroom op de woningmarkt willen bevorderen: de senioren. In hun zoektocht naar een kleinere (huur)woning, maken zij weer plaats voor de doorstromer, zoals een gezin met kinderen. Kortom: Het draait voor corporaties en woningbouwers dus om doelgroepgericht bouwen, en het concept van grootschaligheid loslaten. Als zij nog meer in staat zijn om samen met gemeenten en regelgevers de nieuwe woningvoorraad op de starters- en seniorendoelgroepen af te stemmen, dan vindt doorstroom plaats en breekt de markt open.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel