Kansen voor houtbouw bij het opruimen van de rafelranden
Zonde, denken wij dan bij Nieuw Nederland, want rafelranden zijn vaak gebieden die een aantrekkelijke plek kunnen zijn om te wonen en/of te werken. Het zijn geen locaties voor grootschalige ontwikkelprojecten met honderden of duizenden woningen, maar omdat er zoveel van dit soort gebiedjes zijn, kunnen ze met elkaar een interessante bijdrage leveren aan ons woningbouwvraagstuk.
Verduurzaming als kans
Als we aan onze klimaatdoelstellingen willen voldoen, zal over 10 jaar een belangrijk deel van onze gebouwvoorraad, zowel voor wonen als werken, zodanig verduurzaamd moeten zijn dat ze geen of bijna geen energie meer verbruikt. Deze verduurzamingsslag kunnen we aanwenden om een belangrijk deel van de ‘verrommeling’ die is ontstaan aan de randen van onze dorpen en steden op te ruimen. Door middel van herontwikkeling en verdichting van de bebouwde omgeving kunnen we waarde creëren. Hierdoor is het de moeite waard om te investeren. Om ons woningtekort op te lossen moeten we in de komende jaren dan ook inbreiden en niet meer eindeloos uitbreiden. Op deze manier kunnen we plezierige leefomgevingen realiseren waarin aandacht is voor de openbare ruimte met veel groen.
Kansen voor houtbouw
Veel nieuwbouw wordt in de komende jaren gerealiseerd in hout. Met houtbouw kunnen we namelijk de stikstofuitstoot in de ‘traditionele’ bouwindustrie terugdringen en CO2 opnemen. Bij Nieuw Nederland ontwerpen en realiseren wij energiezuinige woningen op basis van houtskeletbouw. Het gaat hierbij om betaalbare woningen die volledig in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Dit woningbouwconcept, dat we onder de merknaam Barentsz-ontdekkingshuizen in de markt zetten, is schaalbaar. Met een eigen productielocatie voor onze casco's en een vast bouwteam kunnen we de kwaliteit, de snelheid en de kostprijs van onze huizen veel beter onder controle houden. Zelf ontwikkelen en investeren biedt de mogelijkheid om onze eigen opdrachten te formuleren. Dit geeft ons meer vrijheid in ontwerp en voor productontwikkeling. De recent opgeleverde houten Stolpboerderij in Noordbeemster is hier een mooi voorbeeld van.
Meer informatie: Barentsz.nl
Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021.
De hele editie is hier te downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Reactie toevoegen