Kabinet verlengt malaise bouwsector

donderdag 29 maart 2012
timer 2 min
De Nederlandse Bank moet meer toezien op het imago van de bankenwereld en ingrijpen om het weer makkelijker te maken om een hypotheek te krijgen. De binnenstedelijke renovatie van vooroorlogse woningvoorraad en leegstaande kantoorgebouwen moet gestimuleerd worden in plaats van ontwikkeling van buitenstedelijke nieuwbouw. En het is niet waarschijnlijk dat het met het huidige kabinet de komende twee jaar beter zal gaan met de bouwsector. Dit blijkt uit een enquête van de vakbeurs Building Holland onder circa 1.200 bouwprofessionals.

De VVD is volgens ruim 36% van de Nederlandse bouwprofessionals het meest betrokken bij de vaderlandse bouwsector. De partij wekt het meeste vertrouwen als het gaat om de aanpak van de crisis in de bouwsector. De liberalen worden op ruime afstand gevolgd door respectievelijk de PvdA (12%) en het CDA (11%). Toch denkt 69% van de respondenten dat het met het huidige kabinet de komende twee jaar (waarschijnlijk of zeker) niet beter zal gaan met de malaise in de bouwsector.

Aanpak van de crisis

Als het gaat om de aanpak van de crisis in de bouwsector vragen bouwprofessionals zich af of de banken de lat voor starters bij de hypotheekverstrekking niet te hoog leggen. Volgens 90% moet De Nederlandse Bank, met het oog op de graaicultuur en hoge bonussen, meer toezien op het imago van de bankenwereld en ingrijpen om het weer makkelijker te maken om een hypotheek te krijgen. 90% van de bouwprofessionals vindt voorts dat de binnenstedelijke renovatie van vooroorlogse woningvoorraad en leegstaande kantoorgebouwen gestimuleerd moet worden in plaats van ontwikkeling van buitenstedelijke nieuwbouw. 59% geeft aan dat de sociale woningbouw weer een zaak van de overheid moet worden. Respondenten van 45 jaar en ouder geven overigens vaker aan dat de corporaties weer terug moeten naar de overheid dan respondenten onder de 45 jaar. 84% vindt dat de overheid actief moet sturen op afwaardering van incourant vastgoed, zodat er een realistische situatie ontstaat. 80% vindt dat de overheid de vraag naar verduurzaming moet stimuleren; hetzij door wetgeving, hetzij via subsidies.

Structureel tekort aan woningen

Als de crisis in de bouwsector eenmaal voorbij is, is het nog de vraag of er weer verder gebouwd moet worden. Nederlandse bouwprofessionals zijn hierover verdeeld. 46% van de ondervraagden geeft aan dat er een structureel tekort aan woningen is, terwijl 43% vindt dat er helemaal geen sprake is van een tekort.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel