'Kabinet moet doorbraak voor bouw- en woningmarkt forceren'

vrijdag 23 november 2012
timer 2 min
Het kabinet moet nu een doorbraak forceren om de bouw- en woningmarkt te redden. Die dringende oproep doet Bernard Wientjes in een uitgebreid interview in het FD morgen. Volgens de voorzitter van VNO-NCW moeten pensioenfondsen en banken bij elkaar worden gebracht, zodat die substantieel in woninghypotheken gaan beleggen.
Hete brij
'Het irriteert me dat iedereen om de hete brij heen draait,' stelt Wientjes. Er moet nu echt iets gebeuren om de bouwsector en de woningmarkt uit het slop te halen, aldus de voorzitter van VNO-NCW. Hij pleit ervoor dat pensioenfondsen meer van hun vermogen gaan investeren in Nederland. Daarvoor moet het kabinet twee onafhankelijke deskundigen benoemen die banken en pensioenfondsen nader tot elkaar brengen.

Desastreuze gevolgen
Pensioenfondsen kunnen de banken namelijk helpen om ruimte te maken op hun balans voor vers krediet. Door een stapeling van zwaardere kapitaaleisen en bankbelastingen, kunnen banken minder geld uitlenen. 'We moeten dan ook stoppen met het ‘bashen’ van banken,' aldus Wientjes. 'Die zijn gewoon nodig voor financiering van het mkb.'
Het is in het belang van de economie dat de kredietkraan wordt opengedraaid voor bedrijfsleven en woningkopers. Want onvoldoende krediet heeft desastreuze gevolgen voor de economische groei, waarschuwt de voorzitter van VNO-NCW.

Vakbonden
Voor zijn financieringsplannen heeft Wientjes behalve steun van het kabinet, ook de steun van de vakbonden nodig om pensioengeld te investeren in Nederland. De voorzitter van VNO-NCW is bereid te onderhandelen over een langere WW-duur en het afhalen van de scherpste kanten van het ontslagrecht.
In het Financieele Dagblad zegt Wientjes verder dat het kabinet het plan, om bedrijven wettelijk te verplichten arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, moet schrappen. Ook is het plan om werknemers recht te geven op scholing na ontslag volgens Wientjes onwerkbaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel